MALURI DE PRUT| Mircea V. Ciobanu: În contextul viitoarelor alegeri, cu influența profundă a Rusiei și folosirea regiunii transnistrene, va trebui să fim și atenți, și suficient de bătăioși (Audio)

  • 26 Februarie 13:39
0%
00:00:00
00:00:00

Rep. Moldova, aflată în imediata apropiere a  războiului,  este un stat vulnerabil și nimeni nu poate oferi soluția în cazul în care s-ar rupe linia frontului și armatele agresorului ar ajunge la Nistru, susține scriitorul și eseistul Mircea V. Ciobanu. În contextul viitoarelor alegeri prezidențiale și parlamentare din Rep.Moldova, Rusia va folosi, așa cum a făcut-o de fiecare dată, regiunea transnistreană, a declarat Mircea V. Ciobanu la emisiunea Maluri de Prut de la Radio Chișinău.

”E adevărat că, cel puțin din diferite motive, Rusia își mai schimbă tactica: Ucraina  a devenit un factor care a perturbat toate planurile foarte limpezi ale Rusiei în legătură cu regiunea transnistreană, această pârghie,  cu care au vrut să influențeze politica externă a Moldovei. A mai apărut un factor dezarmant, poate, pentru ruși, dacă este să ne amintim de declarațiile lui Dmitri Rogozin, responsabilul Federației Ruse pentru regiunea transnistreană și Rep. Moldova, care amenința că ”la următoare cotitură am putea pierde vagoanele transnistrene”. Se referea la posibila noastră integrare europeană”.

Ei bine acum soluția este mai limpede ca întotdeauna și ea este afișată, Chișinăul invita Tiraspolul să meargă împreună. Dacă nu, îi vom pune pe pauză și nu oprim această ascensiune. E bine sau e rău, este o întrebare separată, dar este un răspuns care cu siguranță îi dezarmează în bună parte pe cei de la Kremlin cu gândire liniară. Cei care credeau simplu că încercând să speculeze acest moment, Moldova niciodată nici nu se va uni cu România, nici nu se va integra în Uniunea Europeană pentru că regiunea transnistreană este acea ancoră, care ar trebui să o mențină și să nu-i permită o dezvoltare”, a declarat Mircea V. Ciobanu.

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale din toamnă, dar și cele parlamentare de anul viitor va fi una cu multă dezinformare, prin dinamizarea și consolidarea forțelor opoziției socialist-comuniste de la Chișinău, susținute de Moscova, mai crede scriitorul Mircea V. Ciobanu.

”Un prim semnal că bătălia începe este prezența întregii opoziții la ședințele Parlamentului. Pentru ce au venit ei? Au venit să pună umărul la  construirea spațiului european la noi? Cu siguranță că nu. Va trebui să fim și atenți și suficient de bătăioși. Sigur, învățăm din mers. Guvernarea noastră de azi, se deosebește foarte mult de cum a fost în campania parlamentară precedentă. Atunci și ei, majoritatea actuală, aveau niște iluzii că se pot împăca cu Rusia. Ziceau că îi vor arăta lui Dodon că pot discuta civilizat cu Moscova,  fără a se umili. Își făceau iluzii, dar avea și sincera pornire să discute. Acum iluziile acestea s-au topit. Au devenit vocali și antiruși pentru că au fost impuși de această situație”, a spus Mircea V. Ciobanu

În ceea ce privește organizarea referendumului pro Uniunea Europeană, scriitorul și editorialistul Mircea V. Ciobanu,  care vede oarecum justificată organizarea referendumului în aceeași zi cu alegerile prezidențiale,  susține că niciodată în Rep. Moldova nu a existat o susținere atât de mare și atât de clar exprimată la nivel politic, dar și în societate, pentru parcursul european.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Arhivă Radio Chișinău