Maluri de Prut | Mii de cărți adunate în România, pentru o școală din Chișinău

  • 21 Mai 2017 13:53
0%
00:00:00
00:00:00

Aproximativ 4 mii de volume, în limba română – literatură artistică, dar și manuale școlare, adunate de mai multe cluburi și organizații montane din România, vor fi donate unei școli din Republica Moldova. Cărțile, colectate în cadrul unei campanii desfășurate în perioada aprilie-mai în orașele  Brașov, București și Piatra Neamț, urmează să fie centralizate și trimise Gimnaziului nr. 7 din Chișinău.

La Piatra Neamț, clubul ecoturistic „Doctor Gheorghe Iacomi”, a reușit să adune în jur de 800 de volume. Asociația numără peste 40 de membri activi și zeci de voluntari, care organizează drumeții și tabere pe munte, proiecte de plantare și ecologizare a spațiilor verzi, diferite proiecte educative și de dezvoltare personală pentru copii și tineri.

”Noi credem în prietenie” este deviza clubului ecoturistic ”Dr. Gheorghe Iacomi” din Piatra Neamț, deviză care se potrivește, cred eu, de minune cu această campanie în care au fost colectate mii de cărți pentru elevi din Republica Moldova.

ONG-ul din Neamț a mai adunat cărți, dar e pentru prima dată când  acestea  urmează a fi dăruite copiilor din Republica Moldova.

„Pentru noi este prima dată când adunăm cărți pentru cei din Republica Moldova și a fost o mare bucurie. Noi am mai adunat cărți dar pentru școli din județul Neamț, care avea o bibliotecă mai săracă, sau nu aveau bibliotecă, și întotdeauna locuitorii orașului Piatra Neamț au răspuns solicitării.”

„Avem atâtea lucruri în comun, poate mai mult decât cei din alte părți ale României ne simțim apropiați de frații noștri din Republica Moldova”, ne spune directorul de imagine al clubului, Gabriel Marin.

Maluri de Prut | Mii de cărți adunate în România, pentru o școală din Chișinău

Fondul de carte românească va ajunge la 300 de elevi basarabeni, potrivit Gianinei Păun, președinte al clubului ecoturistic ”Dr. Gheorghe Iacomi”.

”Cărțile au fost strânse pentru Gimnaziul nr. 7 din Chișinău, care până în 2012 a fost gimnaziu de sine stătător, cu predare în limba rusă, după care s-a unificat cu Școala Primară nr 32 cu instruire în limba română. În prezent, instituția are un număr de circa 300 de elevi și aproximativ 40 de cadre didactice”, a precizat ea.

Voluntarii care au ajutat la sortarea și împachetarea cărților sunt, în marea lor majoritate, tineri implicați în proiectele desfășurate de această organizație. Printre ei, Oana Ionela Popescu și Elena Coșofreț, eleve în clasa a 10-a la Colegiul Național ”Petru Rareș” din Piatra Neamț.

Maluri de Prut | Mii de cărți adunate în România, pentru o școală din Chișinău

„Am recunoscut anumiți autori în aceste cărți, și mi-am amintit cât de mult mi-a plăcut să îi citesc, și m-am bucurat că și alții vor avea oportunitatea să citească cărți în limba română, scrise de români. Nu am mers în Republica Moldova dar  am fost la câteva festivaluri de muzică vara trecută și mulți tineri cu care m-am împrietenit erau moldoveni. Sunt oameni cărora le place să vorbească, le place foarte mult muzica din câte am observat și au o latură mai artistică”.

Clubul ecoturistic „Dr.Gheorghe  Iacomi” este una din cele mai vechi organizații nonguvernamentale din Piatra Neamț. Înființat în anul 1993, organizația militează pentru protejarea mediului, promovarea și practicarea turismului ecologic, educația și dezvoltarea tinerilor în spiritul valorilor tradiționale.

Inițiatorii campaniei de colectare a cărților este Asociația Ate Bucovina. Primul lot din cele 4.000 de cărți adunate a fost déjà transportat în acest sfârșit de săptămână. Organizatorii intenționează să completeze donația cu calculatoare și cărți electronice.

 Reportaj realizat de Ina Guțu

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău