Maluri de Prut | Ion Negrei: ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identităţii naţionale”

  • 04 Decembrie 2017 15:40
Maluri de Prut | Ion Negrei: ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identităţii naţionale”

Cea de-a cincea ediție a proiectului ”Maluri de Prut - Basarabia necunoscută” îl va avea ca invitat special pe istoricul basarabean Ion Negrei, cercetător ştiinţific în cadrul Institutului de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei, vicepreședinte al Asociației Istoricilor din R. Moldova. Ion Negrei va susține marți, 5 decembrie, în incinta Bibliotecii Județene ”G.T. Kirileanu” din Piatra-Neamț conferința ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identităţii naţionale”.

”Centenarul Unirii este un prilej de a evalua parcursul nostru, al românilor, în veacul XX, este o ocazie de a pune în evidenţă principalele evenimente istorice pe care le-am trăit, cu urcușurile și coborâșurile noastre naţionale şi cu cele ale omenirii, în general. Am început veacul, la 1918, prin frăţie, democraţie şi unitate națională, valori pe care, din păcate, am fost stăpâni doar puţin peste două decenii. Cel de-Al Doilea Război Mondial, iarăși, ne-a despărțit, aruncându-ne în dictatură şi totalitarism, peste trupul ţării şi neamului nostru trecând Cortina de fier. Totalitarismul sovietic instaurat prin forţa armelor pe lângă alte multe nenorociri – război, foamete, deportări etc., - a deformat demnitatea umană şi a alterat conştiinţa naţională, creând adânci fisuri în profilul nostru național. După 1990, după căderea comunismului, parcurgem drumul apropierii, înfrățirii şi regăsirii. Marea noastră dorinţă este ca acest traseu să fie cât mai scurt, iar la capătul lui să ne întâlnim în staţia Reunirii”, a declarat pentru Radio Chișinău, Ion Negrei.

Maluri de Prut | Ion Negrei: ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identităţii naţionale”

Cea mai mare parte a studiilor și cărților semnate de istoricul Ion Negrei sunt dedicate evenimentelor de la 1917-1918, Unirii Basarabiei cu România și marilor personalități din această perioadă.

Semnează, în colaborare cu istoricul Gheorghe Negru, de la Chișinău, și colegul de breaslă de la București, Ion Constantin, studiul monografic ”Ion Pelivan - părinte al mișcării naționale din Basarabia” -  o carte despre viața și activitatea celui mai veritabil om politic al Generaţiei Unirii din spațiul basarabean. Împreună cu aceiași doi colegi, Ion Negrei editează lucrarea „Ion Pelivan, istoric al mişcării de eliberare naţională din Basarabia”, un volum consistent de peste 600 de pagini, care întrunește  studii ale lui Ion Pelivan, precum şi alte materiale despre cel care a reprezentat în mod strălucit românimea din Basarabia. ”În afară de om politic a fost și om al cărții, un om de înaltă cultură. Fiind de formație jurist, cu pregătire la Universitatea din Tartu (Estonia), a făcut cercetări în domeniul istoriei, politicii, diplomației, relaţiilor internaţionale, culturii noastre românești. În volum, de asemenea, am inclus memoriile lui Ion Pelivan, care se referă la activitățile desfășurate în Basarabia. Prin aceasta am căutat să readucem îna ctualitate personalitatea lui Ion Pelivan” menționa, într-un interviu pentru curentul.md Ion Negrei.

În colaborare cu istoricul Ion Constantin de la Bucureşti, semnează o lucrare dedicată lui Pantelimon Halippa, președinte al Sfatului Țării, o altă mare figură politică din spațiul basarabean. Pe lângă studiul monografic din fruntrea lucrării, volumul cuprinde documente, memorii, demersuri, amintiri, articole ale marelui om politic basarabean. În viaţa-i îndelungată – a trăit 96 de ani – lui Pantelimon Halippa i-a fost dat să treacă prin multe încercări, începând cu închisorile ţariste şi terminând cu cele comuniste, dar a rămas fidel crezului său național. Chiar în perioada totalitarismului sovietic din RSSM și România socialistă, pune problema revenirii la valorile naționale românești, se pronunţă pentru cultivarea limbii şi respectarea identităţii naţionale românești.

Maluri de Prut | Ion Negrei: ”Un secol de la Marea Unire. Basarabia în căutarea identităţii naţionale”

Recent, istoricul Ion Negrei a publicat o serie de studii despre Vasile Stroescu, un mare filantrop român.

Ion Negrei s-a născut la 12 martie 1958, în comuna Budești din Municipiul Chișinău. După absolvirea Facultăţii de Istorie și Pedagogie a Universității Pedagogice de Stat "Ion Creangă" din Chişinău (1980),  activează în calitate de profesor de istorie și științe socio-umane la Școala medie Dubăsarii Vechi din raionul Criuleni. În perioada 1985-1991 este laborant superior și colaborator științific la Institutul de Istorie al Academiei de Științe a Moldovei. Din 1991 și până în 2007 este redactor-șef al Revistei de Istorie și Cultură "Cugetul". Din 1998 și până în 2008 este șef redacție Istorie la Editura "Prut Internațional", în cadrul căreia coordonează colecţiile de carte de istorie CLIO şi “Istoria trăită…”. Este autor al manualelor “Istoria Românilor” pentru învăţământul preuniversitar. Semnează şi alte lucrări didactice. În 2006, se pronunţă împotriva introducerii în învățământul preuniversitar din R. Moldova a cursului de "istorie integrată", o încercare a conducerii comuniste de suprimare a cursului de istorie a  românilor. 

În anii 2009-2011 deţine funcţia de viceprim-ministru în Guvernul Republicii Moldova. Din 2011 şi până în prezent activează în calitate de cercetător ştiinţific în cadrul Istitutului de istorie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei. Din 2000 deține funcția de vicepreședinte al Asociației Istoricilor din Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chişinău
13,95 °C
cer fragmentat
Umiditate:26 %
Vint:6,2 m/s
Wed
10 °C
Thu
7 °C
Fri
4 °C
Sat
4 °C
Sun
3 °C

Curs oficial BNM 25 Februarie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3167 0.0560
USD 17.8504 0.0246
RON 4.0200 0.0103
UAH 0.7286 -0.0001
RUB 0.2734 -0.0029
Arhivă Radio Chișinău