Maluri de Prut | Ion Mărgineanu și Unirea (foto/audio)
-
08 Noiembrie 2018 14:03
Pornit pe Drumul Unirii de la Bălți la Alba Iulia, la 1 noiembrie, profesorul Ion Mărgineanu a parcurs până acum pe jos peste 120 de kilometri din distanța totală de aproape 600 de kilometri. După ce a trecut Prutul și a traversat Iașiul, Podul Iloaiei, Târgu Frumos și Războieni, azi dimineață octogenarul, care duce în Capitala Unirii mesajele de unire ale basarabenilor, se îndreaptă către Micleușeni. Într-o intervenție telefonică înregistrată ieri, în timp ce se afla în apropiere de Târgu Frumos, el a povestit colegei noastre Ina Guțu despre impresiile sale și cum este întâlnit și primit de oameni în această drumeție.
„Șoferii de pe drum mă salută claxonând, prin gesturi. Alții se opresc și își doresc să mă ducă mai departe, alți strigă „Trăiască Basarabia!”, „Trăiască Unirea!”. Sunt gesturi de susținere și înaripare. Îmi dă foarte multe puteri de a merge înainte. Copiii au grijă, îmi aduc mâncare, îmi aranjează cazarea și diferite întâlniri. Nu pot face comparația cine îmi dă mai mult. La biserica „Toma Cozma” din Iași și părintele mi-a dăruit o cruce adusă de la Ierusalim, și mi-a făcut o rugăciune atât de frumoasă, că acum zbor pe aceste drumuri, nu îmi târâi picioarele. Toți cu care mă întâlnesc sunt binevoitori. Aseară, înainte de a intra în localitatea Podul Iloaiei, se oprește autobuzul de cursă Iași-Brașov și vă închipuiți, toți pasagerii din acest autobuz s-au întors spre umila mea persoană salutându-mă cu mâinile și strigând „Trăiască Unirea!”
Cu o bucurie în voce, tămăduitoare, profesorul Ion Mărgineanu a transmis un mesaj tuturor oamenilor care au aflat de povestea sa precum și ascultătorilor Radio Chișinău:
”Nu am nevoie de absolut nimic. Atât doar că vă mulțumesc pentru cuvintele bune care mă înaripează. Sunt foarte fericit de aceste clipe pe care le trăiesc. Radioascultătorilor din Basarabia le transmit că sunt binevoitor cu ei și îi aștept să intre în voința mare a Unirii neamului românesc. Îi sărut pe toți basarabenii care gândesc românește! ”
Într-un mesaj postat pe Facebook, profesorul Ion Mărgineanu a menționat că realizează această călătorie în numele dragostei de țară, de mamă și în numele adevărului sfânt, nepolitizat. Redăm mai jos mesajul aproape integral postat pe rețeaua de socializare.
„Dragi prieteni,
compatrioți, cunoscuți și necunoscuți. Mă bucur nespus de mult pentru faptul că sunteți cu mine, alături de mine cînd eu, asumându-mi angajamentul să străbat pe jos distanța Bălți-Alba Iulia de 500+km, sunt în realizarea acestei aventuri. Simt cum îmi obosesc picioarele, dar vă asigur că mesajele pe care le primesc de la dumneavoastră mă întăresc și mă încurajează să-mi continui onorabil calea pînă urmă. Tind să realizez această faptă în numele dragostei de țară, de mamă, de adevăr curat, nepolitizat. Ceea ce fac eu nu poartă interese egoiste sau materialiste, ci este un ideal de a promova sfîntul adevăr pînă la realizarea lui. Sunt recunoscător celor care mă înțeleg și celor care vor să mă înțeleagă. Vă sărut pe toți cu dragoste.
Ion Mărgineanu
Războieni, jud. Iași.
07.11.2018 ”
După ce va trece prin Mircești, localitatea în care s-a născut Vasile Alecsandri, satele Hanul Ancuței și Ștefan cel Mare, profesorul Ion Mărgineanu este așteptat marți, 13 noiembrie începând cu ora 16.30 la o întâlnire cu locuitorii orașului Piatra Neamț, la biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” Neamț.
În vârstă de 78 de ani, Ion Mărgineanu, originar din localitatea Fundurii Vechi, Județul Bălți, a pornit la 1 noiembrie pe jos de la Bălți spre Alba Iulia unde este așteptat pe 1 decembrie. A predat limba franceză și limba germană la școli și universități din Republica Moldova și a tradus în limba germană cărți ale scriitorilor Grigore Vieru și Nicolae Dabija, dar și lucrări cu caracter economic. Se numără printre cei 278 de deputați basarabeni care au semnat la 27 august 1991 Declarația de Independență a Republicii Moldova.
Impresiile, pozele și articolele de presă care apar despre călătoria profesorului Ion Mărgineanu pe Drumul Unirii pot fi urmărite și pe o pagină de Facebook Ion Mărgineanu si Unirea