Maluri de Prut | Efigia lui Mihai Eminescu din Onești - o poezie cu mereu alte și alte înțelesuri
-
16 Ianuarie 2017 17:32
Orașul Onești din Județul Bacău este gazda unuia dintre cele mai frumoase monumente din întreaga lume. Este vorba despre o statuie închinată poetului Mihai Eminescu, realizată de artistul plastic oneștean Eremia Costel Grigorescu.
Monumentul din orașul românesc, inaugurat în urmă cu 17 ani, a fost inclus în „Top 20 cele mai creative și spectaculoase sculpturi din întreaga lume”, printre care se regăsesc lucrări de for public din New York, Taiwan, Singapore, Londra, Bruxelles sau Budapesta.
Sculptura închinată lui Mihai Eminescu din Onești prezintă chipul poetului format de ramurile a doi copaci cu tulpinile adâncite într-un soclu de marmură. Autorul, considerat de unii drept amator iar de alții un artist veleitar, a reușit să interconecteze monumentul cu spațiul și natura înconjurătoare. Așa încât chipul lui Eminescu nu este complet fără ceea ce se vede dincolo de el - un poet melancolic, pe fundalul unui asfințit înroșit, un Eminescu tânăr și plin de viață pe fundalul copacilor înverziți, sau chipul unui „bătrân ca iarna” atunci când ramurile monumentului sunt pline de promoroacă și zăpadă. Este ca și cum ai citi aceeași poezie descoperind mereu alte și alte înțelesuri.
Dincolo de recunoașterea internațională, lucrarea este considerată ”valoroasă ca idee, fără a fi neapărat una complet originală” după cum se exprimă criticii. Chipul lui Eminescu din Onești are asemănări cu renumitul ”Arbore Eminescu”, lucrare realizată în anii 60 de artistul plastic basarabean Aurel David.
Pe lângă statuia dedicată lui Mihai Eminescu din centrul orașului, pe care am admirat-o pe fundalul uni apus de soare plin de culori și emoții, Eremia Costel Grigorescu este autorul și altor monumente de for public din Onești. Printre acestea Fântâna Arteziană din Parcul Municipal sau monumentul ”Voievodul”. Sculptorul este și autorul unui monument dedicat gimnastei Nadia Comăneci, originară din orașul Onești.
În cadrul Muzeului Municipal de Istorie sunt expuse o parte a machetelor realizate de Eremia Costel Grigorescu pe parcursul vieții, inclusiv cele care au ajuns să fie monumente.
Potrivit muzeografului Anca Arhip, lucrările au fost donate instituției de către Eremia Costel Grigorescu. Artistul s-a stins din viață în 2001.
Un reportaj de Ina Guțu