Maluri de Prut | Comuna din județul Alba cu cel mai longeviv primar, în care preotul este și șofer de camion (AUDIO)
-
06 Decembrie 2018 17:55
La 14 km de orașul Alba Iulia din România se află comuna Sântimbru, formată din mai multe sate. Ea este cunoscută în spațiul românesc pentru obiectivele sale istorice, cum ar fi biserica construită de voievodul Iancu de Hunedoara, dar și pentru că aici s-a născut singurul fotograf al Marii Unirii de la 1918- Samoil Mârza (localitatea Galtiu). În prezent, comuna formată din patru sate, în care locuiesc aproape trei mii de locuitori, a ajuns să mai fie cunoscută și pentru că este condusă de aproape cel mai longeviv primar din România, Ioan Iancu Popa, aflat la cel de al șaptelea mandat, din 1990. Este devansat doar cu 21 de zile de Florin Farcasiu, primarul comunei Târnova.
În comuna Sântimbru am ajuns în dimineața zilei de 29 noiembrie, zi în care m-am alăturat profesorului Ion Mărgineanu pentru a parcurge împreună ultimii 14 km din Drumul Unirii. M-a impresionat prin drumurile moderne care traversează cele patru localități ale comunei, dar mai ales prin imaginea multicoloră care se întindea în fața noastră ca urmare a sutelor de drapele pe care locuitorii și le-au arborat la porți și case. Am aflat acest lucru de la însuși primarul, Ioan Iancu Popa, ales în funcție de șapte ori consecutiv și care a ieșit din clădirea Primăriei să ne ureze drum bun.
”Ar trebuie să fie în jur de 1.200 de steaguri arborate la fiecare gospodărie. Mă bucur că oamenii au fost receptivi și steagurile se văd. Mă bucur de asemenea că și voi din R. Moldova sunteți cu steagul României. Îl fluturați pe străzile și ulițele județului Alba!”.
Primarul Ioan Iancu Pop care era în așteptarea unei delegații de peste 20 de basarabeni din localitatea Corjova, și care urmau să fie cazați pe la localnici acasă, a ținut să transmită un mesaj celor din stânga Prutului.
”Ce sfaturi le transmit basarabenilor? Să intre în Europa. Dacă vreți să vă schimbați ca infrastructură, ca tot, intrați în Europa. Și nouă ni s-au părut la început povești, dar cu bani europeni am făcut tot ce se întâmplă în comuna aceasta: apă, canalizare, asfaltare, baze sportive… ”, a menționat Ioan Iancu Popa.
Trecând prin preajmă, ne-a salutat și Cornelia Hălălai, profesoară de geografie în localitate. Apreciind gestul domnului Ion Mărgineanu de adevărat patriot ea și-a dorit să afle de la el răspunsul la o întrebare, care o frământă de aproape trei decenii:
”- Nu am înțeles un lucru. Atâtea spectacole comune, tot felul de acțiuni culturale împreună și totuși, după 1991, când s-a desființat Uniunea Sovietică, de ce n-o vrut basarabenii să se unească cu România? Care a fost problema? l-a întrebat pe Ion Mărgineanu, deputat și secretar al Comisiei de Politică Externă în primul Parlament, doamna profesoară.
- Doamnă, atunci nu a vrut să ne ia Iliescu. Parlamentul român a vrut, Guvernul român a vrut… Iliescu a spus însă delegației noastre că nu sunt gata să primească Basarabia în componența României. Și atunci, delegația noastră care era la București, a telefonat la Chișinău să mergem pe calea independenței…Cu scârbă au spus aceste cuvinte, doamnă!
-Vai ce bine că v-am întâlnit. Mi s-a clarificat o problemă. Că tot m-am întrebat”
În aceeași comună l-am cunoscut și pe părintele Alin Ghiura, paroh la Biserica din satul Coșlariu de aproape 20 de ani. Poate fi considerat un preot mai puțin obișnuit. Pentru că dincolo de vocația sa, în timpul liber, după ce își lasă veșmintele preoțești, părintele Alin Ghiura este șofer de camion, repară calculatoarele tuturor consătenilor sau rezolvă diferite probleme ce apar în comună.
”Prin vocație, nu îți poți întreține familia. Îl poți doar ruga pe bunul Dumnezeu să îți ajute familia. Dar ca să plătești, gazul, curentul, să îți cumperi o haină trebuie să ai ceva bani. Nu vorbesc aici ca preot gândindu-mă la partea materială… Nu am un al doilea serviciu pentru a mă îmbogăți, ci pentru a trăi, pentru a nu lăsa credincioșii satului de izbeliște. Fiindcă dacă nu aș mai fi avut un serviciu, parohia în care slujesc, nu ar fi putut să mă întrețină, și atunci aș fi fost nevoit să merg într-o parohie mai mare”, a zis preotul Alin Ciura.
În localitatea Galtiu, comuna Sântimbru, s-a născut singurul fotograf al Marii Uniri. Aici există un Muzeu, dar și un bust al fotografului.
Autor: Ina Guțu