Maluri de Prut | Vlad Țurcanu, despre presa și libertatea de exprimare în R.Moldova, la Biblioteca ”G.T Kirileanu” din Piatra Neamț

  • 12 Noiembrie 2017 14:08
Maluri de Prut | Vlad Țurcanu, despre presa și libertatea de exprimare în R.Moldova, la Biblioteca ”G.T Kirileanu” din Piatra Neamț

Cea de-a treia dezbatere-dialog din cadrul proiectului cultural ”Maluri de Prut-Basarabia Necunoscută” organizat de Biblioteca Județeană ”G.T. Kirileanu” Neamț în parteneriat cu Radio România Chișinău îl va avea ca invitat special pe ex-consilierul prezidențial Vlad Țurcanu, comentator politic și fost redactor șef al Radio România Chișinău.

Tema abordată în cadrul reuniunii va fi „Spațiul informațional din Republica Moldova. Configurația mediatică în audiovizual și războiul hibrid cu care se confruntă”

„Multe dintre valorile românești și europene se adaptează cu greutate în Republica Moldova din cauza dominației în spațiul audiovizual a televiziunilor rusești, anti-europene. Conexiunea cu mediile românești este esențială în această ecuație. Iar interesul unor grupuri de entuziaști de la Piatra-Neamț pentru realitățile de peste Prut mi se pare un semnal încurajator din acest punct de vedere. Canalele prin care circulă informațiile între România și Republica Moldova trebuie să fie în ambele sensuri, pentru ca să se asigure o mai bună cunoaștere reciprocă, generatoare de proiecte comune”, afrimă Vlad Țurcanu.

„Televiziunile din Republica Moldova retransmit masiv posturi rusești, potrivit unui studiu realizat de Asociația Presei Electronice în urma monitorizării timp de două luni a 8 posturi de televiziune (Canal 2, Canal 3, Jurnal TV, Moldova 1, Prime, Pro TV Chișinău, Publika TV și TV7).

Două televiziuni private din cele patru cu acoperire națională difuzau în orele de maximă audiență produse mediatice preluate de la canalele rusești în proporție de peste 50 la sută (Canal 350%, Prime – 77%). În același timp, dacă exceptăm filmele artistice, ponderea programelor în limba rusă de la cele două televiziuni variază între 76 la sută (Canal 3) și 80 la sută (Prime).

Faptul că influența rusească în mass-media autohtonă rămâne extrem de mare o demonstrează și analiza filmelor de ficțiune difuzate de televiziunile moldovenești, conform aceluiași studiu. Astfel, mai mult de jumătate din cele 488 de filme artistice difuzate la cele opt televiziuni în perioada analizată proveneau din Federația Rusă (282 sau 58%), un sfert dintre pelicule (168 sau 34%) au avut ca țară de origine Statele Unite ale Americii, iar filmelor europene le-a revenit doar 8 la sută cu 38 de pelicule, inclusiv 9 filme românești”, potrivit lui Vlad Țurcanu.

Amintim că „Maluri de Prut – Basarabia Necunoscută” este un proiect cultural desfășurat de Biblioteca Județeană „G.T. Kirileanu“ Neamț și Radio România Chișinău în perioada octombrie-decembrie 2017. Proiectul presupune organizarea unor activități cultural-educative, precum și de documentare și informare, întruniri de tip dezbatere cu invitați speciali din stânga Prutului pe teme precum învățământul în limba română din Transnistria, foametea și deportările din Basarabia, presa și libertatea de exprimare în Republica Moldova, relațiile economice, sociale și culturale dintre cele două maluri de Prut. Sponsor al proiectului este Centrul Comercial Unic SA Piatra Neamț condus de omul de afaceri nemțeanVasile Ouatu, care este Cetățean de Onoare al orașului Piatra Neamț din România, precum și al orașului Orhei din R. Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Arhivă Radio Chișinău