Malta renunță la închiderea frontierelor pentru nevaccinați, la presiunile Comisiei Europene. Impune, în schimb, carantină obligatorie

  • 14 Iulie 2021 08:00
Malta renunță la închiderea frontierelor pentru nevaccinați, la presiunile Comisiei Europene. Impune, în schimb, carantină obligatorie

Malta a renunțat, marți, în urma presiunilor venite din partea Comisiei Europene, la închiderea frontierelor pentru călătorii nevaccinați împotriva COVID-19, cu câteva ore înainte de intrarea în vigoare a acestei măsuri anunțate la 9 iulie, în schimb impunând acestora o perioadă de carantină, notează AFP.

„Persoanele care ajung în Malta fără a fi în posesia unui certificat de vaccinare vor fi obligate să treacă printr-o perioadă de carantină", a indicat marți seară guvernul maltez.

Malta a devenit vineri prima țară din Uniunea Europeană care a anunțat că își închide frontierele pentru călătorii nevaccinați, sperând să stopeze creșterea numărului de infectări cu coronavirus.

Luni, într-o intervenție la radioul public France Inter, Didier Reynders a reamintit că adoptarea pașaportului sanitar de către UE revine tuturor statelor membre.

„În funcție de rata de infectare cu varianta Delta, este normal să reluăm măsurile, cu test și carantină, dar nu cu interdicție de călătorie”, a arătat comisarul european, potrivit Agerpres.

Totodată, decizia Maltei de a nu mai accepta testele PCR a fost considerată „contrară regulilor europene” de către secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune.

„Nu am reușit întotdeauna bine să ne coordonăm în Europa în timpul acestei crize, dar, de această dată, avem un pașaport sanitar (...) care este același peste tot în Europa”, a afirmat duminică Clément Beaune. „Ceea ce a făcut Malta este să nu mai recunoască decât vaccinul. Aceasta trebuie să ne alerteze asupra faptului că, dacă situația se degradează, tentațiile de închidere, uneori chiar contrare regulilor, se înmulțesc”, a subliniat el.

Dacă la 27 iunie nu mai înregistrase niciun caz nou, vineri au fost raportate 96, dintre care 90% la persoane nevaccinate.

Mica insulă mediteraneană cu 500.000 de locuitori se laudă cu cea mai mare rată de vaccinare din UE, 79% din populația adultă primind deja două doze și 84% cel puțin cu una.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina credinței
Meteo Chișinău
-2,19
Cer acoperit de nori
Umiditate:92 %
Vint:5,81 m/s
Mon
-3
Tue
-4
Wed
-2
Thu
-3
Fri
-1

Curs oficial BNM 29 Noiembrie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.0067 0.1206
USD 17.7357 0.0096
RON 4.0421 0.0244
UAH 0.6543 -0.0016
RUB 0.2348 -0.0026
Arhivă Radio Chișinău