Malta: Ceremonie de comemorare a victimelor din Marea Mediterană

  • 23 Aprilie 2015 16:43
Malta: Ceremonie de comemorare a victimelor din Marea Mediterană

O ceremonie funerară a avut loc joi, 23 aprilie, în Malta, în memoria celor aproximativ 800 de victime ale naufragiului produs la 19 aprilie în largul Libiei, în fața sicrielor a 24 de imigranți ale căror corpuri neînsuflețite au putut fi găsite.

Într-un cort înălțat cu această ocazie lângă morga spitalului public Mater Dei, 24 de sicrie din lemn au fost aliniate pe un mare covor roșu.

Ceremonia, care a durat 45 de minute, a fost oficiată de episcopul insulei Gozo, monseniorul Mario Grech, și de imamul Mohammed El Sadi, înainte de a fi ținut un moment de reculegere, însoțit de acordurile unei harpe.

'Nu le cunoaștem numele, viața, știm doar că ei încercau să scape dintr-o situație disperată, pentru a găsi libertate și o viață mai bună', a spus monseniorul Grech.

Evocând o 'situație complexă', episcopul s-a rugat la Dumnezeu să-i lumineze pe cei care 'se confruntă cu sarcina dificilă' de a propune soluții, în timp ce liderii europeni se reunesc joi seara, la Bruxelles, în încercarea de a conveni un plan de acțiuni în această problemă.

Înalți responsabili maltezi au fost prezenți la ceremonie, alături de comisarul european pentru migrație, Dimitris Avramopoulos, ministrul italian de interne Angelion Alfano și ministrul grec al solidarității, Theano Fotio.

Sicriele au fost duse apoi pentru o ceremonie de înhumare privată, fiind purtate de soldați de-a lungul unui drum presărat cu buchetele de flori aduse în ultimele zile la morgă.

În noaptea de 18 spre 19 aprilie, o ambarcațiune ce transporta peste 800 de imigranți a naufragiat după manevre incerte și mișcarea mulțimii pe punte, la sosirea unui cargou portughez care a intervenit pentru salvarea ei.

Doar 28 de oameni au putut fi salvați și duși în Italia, unde doi dintre ei, suspectați a fi căpitanul și un membru al echipajului, au fost arestați, în timp ce 24 de trupuri - 20 bărbați și 4 adolescenți - au fost recuperate și transportate în Malta, informează Agerpres.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău