Malnutriția acută în rândul copiilor, la niveluri record în regiuni din Yemen (ONU)

  • 27 Octombrie 2020 11:54
Malnutriția acută în rândul copiilor, la niveluri record în regiuni din Yemen (ONU)

Malnutriția acută în rândul copiilor a ajuns la niveluri record în unele regiuni din Yemen, semnalând că această țară se apropie de o gravă criză de securitate alimentară, avertizează ONU într-un raport publicat marți, citat de Reuters, preluat de Agerpres.

Vectorii malnutriției s-au accentuat în 2020 în Yemen, unde pandemia de coronavirus, declinul economic, inundațiile, intensificarea conflictului armat și subfinanțarea asistenței ONU au agravat foametea care făcea deja ravagii, după șase ani de război.

"Avertizăm încă din iulie că Yemenul este în pragul unei crize catastrofale de securitate alimentară. Dacă războiul nu ia sfârșit acum, ne apropiem de o situație ireversibilă și riscăm să pierdem o întreagă generație de copii yemeniți", a spus Lisa Grande, coordonatoare umanitară a ONU pentru Yemen.

Potrivit unei analize a malnutriției din sudul Yemenului realizate în Cadrul integrat de clasificare a fazelor securității alimentare (IPC) al ONU, cazurile de malnutriție acută la copiii sub cinci ani au crescut cu 10% în cursul acestui an, ajungând la peste o jumătate de milion.

În același timp, cazurile de copii cu malnutriție acută severă au crescut cu 15,5%, iar cel puțin un sfert de milion de femei însărcinate sau care alăptează au nevoie de tratament pentru malnutriție.

În sudul Yemenului, aflat sub controlul guvernului recunoscut internațional, trăiesc circa 1,4 milioane de copii sub cinci ani. Nu sunt deocamdată disponibile datele IPC privind nordul Yemenului, unde trăiește majoritatea populației și care este sub controlul rebelilor houthi, susținuți de Iran.

În Yemen nu a fost declarată niciodată oficial stare de foamete, dar potrivit ONU această țară înregistrează cea mai amplă criză umanitară din lume, 80% din populație fiind dependentă de ajutor umanitar.

Pe fondul crizei acute de fonduri din acest an, ajutorul alimentar și alte servicii care au prevenit ca milioane de yemeniți să cadă pradă inaniției și bolilor s-au restrâns progresiv.

Până la jumătatea lui octombrie, ONU a primit doar 1,43 miliarde de dolari din cele 3,2 miliarde necesare ca asistență pentru Yemen pentru anul în curs, iar programele în acest sens au început să fie suspendate sau limitate. ONU a subliniat că are nevoie urgentă de 50 de milioane de dolari pentru susținerea programelor de alimentație. 

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
7,18
Cer fragmentat
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău