Majoritatea restricțiilor anti-COVID vor fi ridicate în Anglia din 27 ianuarie

  • 19 Ianuarie 2022 17:06
Majoritatea restricțiilor anti-COVID vor fi ridicate în Anglia din 27 ianuarie

Prim-ministrul britanic Boris Johnson a anunțat miercuri că la 27 ianuarie se va pune capăt majorității măsurilor introduse pentru a limita răspândirea rapidă a variantei Omicron a noului coronavirus, urmând ca din martie să se renunțe la izolarea persoanelor testate pozitiv, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Începând de joi, 27 ianuarie, purtarea măștii nu va mai fi obligatorie, telemunca nu va mai fi recomandată oficial, iar pentru accesul în cluburi sau la anumite mari întruniri nu va mai fi necesar un certificat sanitar, a anunțat Boris Johnson în parlament.

„În condițiile în care COVID devine endemic, trebuie să înlocuim obligațiile legale prin sfaturi și recomandări”, a explicat el.

Șeful guvernului britanic a afirmat că nu va mai prelungi regula ce impune izolarea persoanelor cu test pozitiv la coronavirus, atunci când măsura va expira la 24 martie, însă decizia ar putea fi chiar devansată.

„Nu obligăm legal oamenii să se izoleze dacă au gripă”, a explicat el.

În Marea Britanie, unde mai mult de 152.000 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 au decedat, cele mai recente date disponibile arată o scădere cu aproape 40% a numărului de cazuri noi săptămânale și o stabilizare a numărului de pacienți spitalizați. Concomitent scade și numărul celor aflați la terapie intensivă, aflat oricum la un nivel redus în timpul valului Omicron.

Această relaxare a unor măsuri considerate de către o parte a majorității conservatoare ca îngrădind libertățile survine mai devreme decât se aștepta și într-un context de criză fără precedent pentru Boris Johnson, adâncit în scandalul petrecerilor de la reședința sa din Downing Street în timpul perioadelor de lockdown.

În Regatul Unit, fiecare națiune constitutivă își decide politica în materie de sănătate.

Marți, guvernul scoțian a anunțat ridicarea majorității restricțiilor începând de lunea viitoarea. Discotecile se vor putea redeschide, iar capacitățile de primire ale sălilor de spectacole vor fi crescute.

Până acum, doar trei familii diferite puteau să se întâlnească în spații închise, dar această limită va fi la rândul ei anulată.

Totuși, telemunca rămâne recomandată.

La rândul său, guvernul Țării Galilor, unde valul Omicron a trecut de vârful de cazuri, a anunțat săptămâna trecută o ridicare treptată a restricțiilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău