Majoritatea partidelor mari și-au anunțat candidații la postul de președinte

  • 31 August 2016 14:54
Majoritatea partidelor mari și-au anunțat candidații la postul de președinte

Majoritatea partidelor importante din Republica Moldova și-au anunțat miercuri, 31 august, candidații la funcția de președinte în alegerile din 30 octombrie, iar o parte dintre acestea au depus actele și pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă, chiar în prima zi a perioadei electorale.Deocamdată se cunosc șase potențiali candidați la funcția de șef al statului.…

Majoritatea partidelor importante din Republica Moldova și-au anunțat miercuri, 31 august, candidații la funcția de președinte în alegerile din 30 octombrie, iar o parte dintre acestea au depus actele și pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă, chiar în prima zi a perioadei electorale.

Deocamdată se cunosc șase potențiali candidați la funcția de șef al statului. Iar primul care și-a anunțat oficial candidatul a fost Partidul Socialiștilor. Acesta este liderul formațiunii Igor Dodon care a declarat că, dacă va fi ales, va implementa ideile sale politice fundamentale. Este vorba de consolidarea statalității și a neutralității, reîntregirea țării, combaterea unionismului, afirmarea limbii și identității moldovenești, înlocuirea Istoriei Românilor cu Istoria Moldovei, restabilirea bunelor relații cu Federația Rusă.

O altă formațiune de stânga – cea condusă de Renato Usatîi – Partidul Nostru, l-a propus pentru funcția de președinte pe jurnalistul Dumitru Ciubașenco. Acesta a declarat că primul său decrete în calitate de șef al statului, dacă va fi ales, va fi cel de dizolvare a actualului Parlament.

Partidul Popular European a reconfirmat candidatura liderului formațiunii Iurie Leancă. Iurie Leancă a declarat că va reuși să continue acțiunile pozitive inițiate în 2009 în privința apropierii de Uniunea Europeană, unul din scopuri fiind depunerea cererii de aderare la Uniunea Europeană.

Iar liderul Partidului Liberal Mihai Ghimpu, care va candida și el la aceste alegeri, a declarat că una din prioritățile sale va fi unirea Republicii Moldova cu România.

De asemenea, Partidul Acțiune și Solidaritate a constituit grupul de inițiativă în susținerea candidatului Maia Sandu la funcția de președinte. Iar Partidul Demnitate și Adevăr l-a propus pe Andrei Năstase. Cele două formațiuni depun la această oră actele necesare pentru înregistrarea grupurilor de inițiativă. Anterior, aceste formațiuni au anunțat că până la sfârșitul campaniei electorale vor decide în privința susținerii unui candidat comun.

Amintim că anterior și-au mai anunțat intenția de a candidat deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi și activistul civic Oleg Brega. Partidul Democrat urmează să-și desemneze astăzi candidatul, iar Partidul Comuniștilor ar putea să nu participe la acest scrutin, pe care îl consideră ilegal. Este de menționat că toți candidații, vor trebui să colecteze câte cel puțin 15 mii de semnături în favoarea lor.  

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,24
Ploaie de intensitate mică
Umiditate:93 %
Vint:7,2 m/s
Wed
2
Thu
4
Fri
8
Sat
13
Sun
13
Arhivă Radio Chișinău