Majoritatea italienilor sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu

  • 17 Septembrie 2021 15:59
Majoritatea italienilor sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu

Italia a devenit prima țară membră a UE care instituie certificatul sanitar COVID-19 obligatoriu pentru angajați, atât în sectorul public cât și în cel privat, o decizie cu caracter general care deschide o breșă în blocul comunitar, unde s-a recurs la această măsură de combatere a pandemiei într-un mod mai selectiv, cum ar fi de pildă pentru sectorul HoReCa sau cel de cultură-divertisment, scrie vineri agenția EFE.

Decizia guvernului italian de a obliga toți angajații să dispună de certificatul sanitar COVID-19 provoacă și semne de întrebare asupra modului în care va fi aplicată în marile companii și a reacției unor angajați, întrucât sunt milioane de persoane cu vârste de peste 30 de ani care încă nu s-au vaccinat, scrie Agerpres.

Totuși, un sondaj recent arată că aproximativ 75% dintre italieni sunt de acord cu obligativitatea certificatului sanitar COVID-19, care oferă informații despre vaccinarea cu schema completă, un test COVID-19 negativ recent sau vindecarea după o infectare anterioară.

Prin acest certificat, premierul italian Mario Draghi evită impunerea vaccinării obligatorii a populației, măsură cu care el este de acord, dar care ar crea probleme constituționale și o ruptură cu partenerii de guvernare din formațiunea de dreapta Liga.

Conform deciziei adoptate de guvernul său pentru a ține sub control valul patru al pandemiei COVID-19 provocat de varianta Delta mai contagioasă a coronavirusului, începând din 15 octombrie accesul italienilor la locul de muncă va fi permis numai pe baza certificatului sanitar.

Pentru cei care nu doresc să se vaccineze, testele vor costa 8 euro în cazul minorilor și 15 euro pentru adulți și vor putea fi efectuate în farmacii, care de asemenea le vor furniza certificatele.

Până în prezent 74,61% din populația italiană în vârstă de peste 12 ani a fost vaccinată anti-COVID-19, iar instituirea certificatului sanitar obligatoriu a impulsionat interesul pentru vaccinare.

Ceea ce preocupă însă este categoria nevaccinaților, mai ales că aceasta reprezintă în special populația activă. De asemenea, dintre cei circa 10,6 milioane de cetățeni italieni nevaccinați, 3,3 milioane sunt în vârstă de peste 50 de ani, aceștia având și cel mai mare risc de spitalizare.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău