Majoritatea germanilor consideră livrarea de arme Ucrainei drept o participare a țării lor la război (sondaj)

  • 25 Februarie 2023 12:00
Majoritatea germanilor consideră livrarea de arme Ucrainei drept o participare a țării lor la război (sondaj)

O majoritate dintre germani consideră că livrarea de arme de către Berlin Ucrainei înseamnă că țara lor participă la război. Într-un sondaj realizat de institutul de cercetare YouGov la comanda DPA, 51% dintre respondenți s-au declarat de acord cu această afirmație și numai 37% au fost în dezacord, notează sâmbătă agenția germană, transmite Agerpres.

Experți în drept internaționali sunt de acord că furnizarea de arme într-un război nu îl face pe furnizor parte a războiului, indiferent despre ce arme este vorba. Totuși, Rusia îi consideră pe aliații vestici ai Ucrainei părți în război.

Până acum, guvernul german a aprobat livrări de arme și alte echipamente militare în valoare de circa 2,6 miliarde de euro.

Conform unei statistici recente a Institutul pentru Economia Mondială din Kiel, această sumă plasează Germania pe locul al patrulea în rândul aliaților Ucrainei, în termeni absoluți, după SUA, Marea Britanie și Polonia.

Totuși, raportat la PIB, chiar și țări mai mici, mai ales din Europa de Est, sunt înaintea Germaniei.

După un an de război, germanii sunt mai degrabă sceptici față de livrările de arme, 40% dintre respondenții sondajului YouGov fiind de părere că Germania a livrat prea multe arme Ucrainei. În schimb, doar 22% cred că sprijinul militar este prea mic, în timp ce 23% îl consideră potrivit.

Livrarea plănuită de tancuri de luptă Leopard 2 este considerată de 44 % dintre respondenți drept o greșeală, iar de 41% drept corectă. Guvernul german vrea să trimită primele 18 din aceste tancuri în zona de război până la sfârșitul lui martie.

Respingerea este și mai clară în ce privește livrarea de avioane de luptă, căreia 56% dintre cei chestionați i se opun și numai 27% îi sunt favorabili.

Câteva state occidentale și-au afirmat disponibilitatea de a trimite avioane de luptă. Cancelarul german Olaf Scholz a exclus însă această posibilitate: 'Dezbaterea nu are niciun sens', a spus el din nou joi la postul public ZDF.

La sondajul YouGov, care a fost realizat online între 21-23 februarie, au participat 2.072 de respondenți. Rezultatele au fost ponderate și sunt reprezentative pentru populația de 18 ani și peste a Germaniei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
12,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:87 %
Vint:5,14 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău