Majorarea vârstei de pensionare pentru femei: Pro sau contra?
-
06 Octombrie 2015 15:32
Una dintre soluțiile pentru stabilizarea sistemului de pensii din Republica Moldova propusă de autorități, dar și de unii reprezentanți ai societății civile, este majorarea vârstei de pensionare pentru femei.
Vârsta de pensionare pentru femei este acum de 57 de ani, așadar o soluție în acest sens ar fi apropierea acesteia de vârsta de pensionare a bărbaților, care este de 62 de ani.
O dezbatere la acest subiect a fost organizată de HelpAge Moldova, o organizației non-guvernamentală internațională.
Lidia Covalenco din satul Cinișeuți, raionul Rezina, este fostă profesoară acum aflată la pensie. După 30 de ani de muncă în școală, spune că din cauză sănătății șubrede afectată de nivelul de trai scăzut nu este de acord ca vârsta de pensionare să fie majorată pentru femei și le recomandă autorităților să caute soluții în altă parte, de exemplu, în combaterea plăților informale.
„Dacă am trăi într-o țară mai civilizată, am avea condiții, am avea un salariu decent, dar în cazul nostru cred că este strigător la cer să vorbim despre o vârstă de pensionare mai înaltă. Salarizarea aceasta în plicuri – dacă ar fi totul legal, dar acum eu văd un dezastru, nu se respectă legile!”, a declarat Lidia Covalenco.
Pe de altă parte, ministrul Muncii și Protecției Sociale, Mircea Buga, a subliniat că speranța de viață a femeilor în Republica Moldova este mai mare cu aproximativ 8 ani decât cea a bărbaților. Totodată, fondul de pensii este afectat de un deficit bugetar mare, care va crește în anii următori și va trebui completat de la bugetul de stat, a remarcat Mircea Buga.
„Putem ajunge la 1,5 -1,6 miliarde de lei în 2017, dacă nu luăm nicio măsură, iar deficitul din fondul de pensii să fie acoperit din bugetul de stat. Dar ce înseamnă bugetul de stat? Tot impozitele și taxele pe care le plătim noi”, a constatat Mircea Buga.
Problema sistemului de pensii are nevoie să fie discutată spre a identifica soluții și a pregăti terenul pentru schimbările necesare în acest domeniu, a subliniat directorul HelpAge Moldova, Tatiana Sorocan.
„Și atunci, acest proces nu o să fie atât de dureros și o să fie firesc să avem oameni în vârstă activi, la vârsta de 65 de ani, ce muncesc în diferite domenii”, a constatat Tatiana Sorocan.
Alte probleme ale sistemului de pensii menționate sunt îmbătrânirea populației, diminuarea numărului de contribuabili, mai ales prin migrația forței de muncă, existența unor categorii privilegiate de funcționari care se pensionează mai devreme și în condiții mai avantajoase, precum și eschivarea de la plata impozitelor.