Maia Sandu spune că va cere majorarea cotelor de export în UE și că a solicitat Rusiei să extindă taxa zero pentru produsele agricole moldovenești

  • 17 Aprilie 2021 15:04
Maia Sandu spune că va cere majorarea cotelor de export în UE și că a solicitat Rusiei să extindă taxa zero pentru produsele agricole moldovenești

Președinta Maia Sandu a anunțat că va negocia cote mai mari de export pe piața Uniunii Europene, în special pentru produsele agroalimentare, în cadrul unei discuții online cu reprezentanții acestui sector. De asemenea, șefa statului a expediat, acum câteva săptămâni, o solicitare către Federația Rusă pentru a extinde aplicarea taxei zero pentru anumite produse agricole care merg spre piața rusească. „Angajamentul meu rămâne același - voi promova produsele moldovenești”, a declarat Maia Sandu, potrivit unui comunicat al președinției.

Ea a mai amintit că seceta de anul trecut a adus un prejudiciu enorm agricultorilor, „iar acțiunile incomplete și lipsa de dialog din partea guvernării i-au lăsat pe agricultori singuri în fața unei crize grave. Până vom avea un nou parlament responsabil, Guvernul trebuie să asigure un dialog eficient cu agricultorii și fermierii pentru a găsi soluții imediate de depășire a problemelor”, a subliniat Maia Sandu.

Agricultorii din sectorul zootehnic și panificație au menționat, de asemenea,  importanța asigurării cu materie primă a acestor sectoare, una dintre soluțiile propuse fiind eliberarea grâului din rezerva de stat cu titlu de împrumut pentru a ajuta sectoarele date să depășească criza, se mai arată în comunicatul de presă.

Un alt subiect abordat a fost solicitarea majorării fondului de subvenționare în agricultură. Sectorul agrar necesită subvenții mai mari și strategic alocate pentru a permite creșterea competitivității produselor noastre, se subliniază în comunicat.

A fost pus în discuție și subiectul irigării, extrem de important pentru reziliența la schimbările climatice. Șefa statului a rugat asociațiile să se implice activ în procesul de elaborare a strategiei pentru irigare care se află la Parlament, întrucât această strategie trebuie să corespundă necesităților agricultorilor și sustenabilității sectorului.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău