Maia Sandu și Andrei Năstase au depus actele la CEC pentru înregistrarea blocului ACUM

  • 17 Decembrie 2018 11:46
Maia Sandu și Andrei Năstase au depus actele la CEC pentru înregistrarea blocului ACUM

Reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Demnitate și Adevăr au prezentat astăzi la Comisia Electorală Centrală actele pentru înregistrarea Blocului electoral ACUM, cu care cele două formațiuni intenționează să participe la alegerile parlamentare din 24 februarie. În decurs de o săptămână CEC urmează să decidă dacă va înregistra sau nu noua structură.

PAS și PPDA, care au anunțat de mai mult timp intenția de a participa în comun la alegerile parlamentare din februarie, au semnat duminică Acordul de constituire a Blocului electoral ACUM. Dacă va fi înregistrat, acesta va avea doi co-președinți, care sunt liderii PAS și PPDA – Maia Sandu și, respectiv, Andrei Năstase. Blocul va fi condus de un Consiliu politic, format din 8 membri – câte patru din partea fiecărui partid.

Comisia Electorală Centrală urmează să decidă în decurs de o săptămână în privința înregistrării blocului, a declarat președinta instituției, Alina Russu.

"A fost înregistrată cererea de înregistrare a viitorului bloc electoral. Așa cum prevede legislația în vigoare, în termen de 7 zile CEC va examina documentele depuse și în cadrul ședinței publice va dezbate subiectul privind înregistrarea blocului electoral", a declarat Alina Russu.

Maia Sandu și-a exprimat speranța că CEC se va conduce de prevederile legale la decizia de înregistrare a blocului.

"Ne exprimă speranța că CEC va respecta legea și își va îndeplini responsabilitățile, funcțiile așa cum scrie legea și în cazul înregistrării blocului, dar și pe toată perioada electorală, pentru a asigura alegeri libere și corecte", a menționat Maia Sandu.

Iar Andrei Năstase a exprimat îngrijorări că din cauza încălcărilor, alegerile ar putea să nu fie recunoscute de organismele internaționale. El s-a referit în context și la recentele remanieri în cadrul mai multor instituții, în special la Curtea Constituțională.

"Tot mai multe voci vorbesc despre faptul că în condițiile în care minimul de norme democratice necesare pentru un scrutin electoral, dacă nu vor fi îndeplinite, alegerile riscă să nu fie recunoscute. Or, instalarea în fruntea unor instituții importante cum ar fi Curtea Constituțională, a unor indivizi aserviți puterii, demonstrează faptul că regimul este disperat și panicat", consideră Andrei Năstase.

Amintim că PAS și PPDA și-au anunțat încă acum un an intenția de a participa în comun la alegeri. De asemenea, Partidul Liberal Democrat și Partidul Liberal doresc să participe în comun cu Blocul ACUM la alegerile parlamentare, iar Partidul Unității Naționale a anunțat că va susține Blocul la scrutinul din 24 februarie.

Potrivit Codului electoral, pragul de accedere în Parlament pentru blocurile electorale este de 8%.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
26,07
Cer senin
Umiditate:23 %
Vint:3,09 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
9
Sat
9
Sun
5
Arhivă Radio Chișinău