Maia Sandu: Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova este un subiect pe care Chișinăul îl abordează la toate forurile internaționale pentru a obține sprijin

  • 21 Ianuarie 2022 17:59
Maia Sandu: Retragerea trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova este un subiect pe care Chișinăul îl abordează la toate forurile internaționale pentru a obține sprijin

Prezența trupelor ruse pe teritoriul Republicii Moldova este în contradicție cu constituția și cu prevederea de neutralitate a Republicii Moldova, a afirmat președinta Maia Sandu într-un interviu pentru ProTV București. Ea a subliniat că acest subiect, al retragerii trupelor ruse, este un aspect permanent pe agenda bilaterală cu Federația Rusă, dar este și un subiect pe care Chișinăul îl abordează la toate forurile internaționale pentru a obține sprijin de la comunitatea internațională pentru retragerea trupelor de pe teritoriul nostru.

Maia Sandu, însă, a spus că autoritățile nu dețin informații exacte și oficiale privind numărul trupelor din regiunea transnistreană, pentru că instituțiile constituționale nu au acces la acest teritoriu din stânga Nistrului.

Comentând informația serviciilor secrete din Ucraina precum că în această zonă se pregătesc anumite provocări, Maia Sandu a spus că instituțiile din Republica Moldova monitorizează situația inclusiv în regiunea transnistreană și că în acest moment nu există informații care să demonstreze că acolo se întâmplă alte lucruri decât se întâmplau în trecut. Dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se pot schimba, de aceea autoritățile rămân vigilente în continuare, a spus Maia Sandu.

Șefa statului consideră că existența acestui conflict transnistrean reprezintă impedimente serioase în dezvoltarea Republicii Moldova și pentru integrarea europeană. „Bineînțeles, este o sarcină importantă pentru noi să găsim o soluție, dar această soluție trebuie să pașnică, diplomatică, trebuie să o soluție care respectă integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova și reintegrarea trebuie să rezulte într-un stat funcțional. Aceste trei elemente sunt extrem de importante”, a punctat Maia Sandu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,63
Cer fragmentat
Umiditate:94 %
Vint:0,51 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău