Maia Sandu: R. Moldova a demonstrat Federației Ruse, care a încercat să folosească resursele energetice ca șantaj, că nu are datoriile pretinse de Gazprom

  • 07 Septembrie 2023 18:25
Maia Sandu: R. Moldova a demonstrat Federației Ruse, care a încercat să folosească resursele energetice ca șantaj, că nu are datoriile pretinse de Gazprom

Rep. Moldova a demonstrat Federației Ruse, care a încercat să folosească resursele energetice ca șantaj, că nu are datoriile pretinse de Gazprom, a declarat președinta Maia Sandu, după publicare rezultatelor auditului la Moldovagaz. În declarațiile pentru presă în timpul unei vizite la Soroca, șefa satului a spus că R. Moldova nu mai poate fi șantajată de Rusia ca altădată, transmite Radio Chișinău.

Șefa statului spune că astăzi Rep. Moldova este mai puternică și mai reziliență decât acum un an și jumătate, reușind să își diversifice sursele de alimentare cu gaze naturale și căpătându-și rezistența în fața acțiunilor de șantaj venite de la Moscova.

Le-am demonstrat că nu avem datoriile despre care Gazprom vorbea acum doi ani atunci când condiționa semnarea unui  nou contract de furnizarea a gazelor naturale prin asumarea de către Guvernul Rep. Moldova a unei datorii enorme de aproape 800 de milioane de dolari. Vedeți care sunt rezultatele auditului. Datoria pe care Moldovagaz o are către Gazprom este mult mai mică de doare 8 milioane de dolari, care a putut fi confirmată”, a menționat Sandu.

Referindu-se la încercările de destabilizare din partea Federației Ruse, inclusiv prin implicarea în procesele electorale din Rep. Moldova, șefa statului a făcut apel la unitate, vigilență și a apreciat sprijinul de care țara noastră beneficiază din partea țărilor democratice.

Am văzut și încercări de organizare a protestelor violente, finanțarea oamenilor are veneau la aceste proteste. Am putut să facem față acestor provocări care veneau din partea Kremlinului. Acum vedem încercări de a interveni în procesele noastre electorale. Rămâne în continuare problema dezinformării și a propagandei, care este una foarte complicată și aici încercăm să facem eforturi pentru a proteja cetățenii mai bine. Nu ne putem relaxa, trebuie să fim în continuare vigilenți. Noi aici acasă trebuie  să ne decidem soarta, nu să lăsăm pe cineva de la Moscova să ne spună cine trebuie să ne conducă țara și cum trebuie să se dezvolte țara noastră”, a declarat președinta.

Toate instituțiile responsabile de urmărirea finanțării ilegale în campaniile electorale trebuie să-și facă treaba, a subliniat președinta Maia Sandu.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
17,18
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
15
Sun
13
Mon
13
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău