Maia Sandu: Nu există riscuri iminente de securitate! Cel puțin, pentru malul drept

  • 28 Aprilie 2022 08:12
Maia Sandu: Nu există riscuri iminente de securitate! Cel puțin, pentru malul drept

După incidentele din regiunea transnistreană, președintele Maia Sandu calmează spiritele. Nu există riscuri iminente, cel puțin pentru cetățenii care se află pe malul drept al Nistrului, spune șeful statului. Maia Sandu mai spune că despre siguranța teritoriului aflat sub controlul autorităților constituționale de la Chișinău poate vorbi cu certitudine, întrucât instituțiile statului monitorizează constant situația. Potrivit Maiei Sandu, cozile kilometrice înregistrate la punctele de trecere spre malul drept al țării sunt o consecință a înăspririi controalelor, notează IPN.

Președintele Maia Sandu spune că incidentele înregistrate în ultimele zile în regiunea transnistreană au fost provocate de elemente pro-război din interiorul regiunii care își doresc destabilizarea situației. Șeful statului respinge ipotezele lansate de Tiraspol precum că destabilizarea ar fi creată de persoane din Ucraina și spune că Kievul nu-și dorește noi puncte fierbinți pe teritoriul țării.

„Ucraina a spus că nu își dorește deschiderea unui nou front. Pentru că deja are de apărat foarte multe părți ale țării. Noi reiterăm că dorim retragerea trupelor ruse și soluționarea pașnică a acestui conflict. Din analizele noastre nu există un risc iminent, cel puțin pentru cetățenii de pe malul drept. Și asta o afirmăm cu multă certitudine pentru că aici instituțiile noastre au acces, aici putem asigura ordinea publică și siguranța cetățenilor. Sper că nici pe malul stâng nu vor exista tentative care să pună în pericol viața cetățenilor. Suntem în legătură cu partenerii internaționali, folosim relațiile diplomatice pentru a semnaliza potențiale riscuri. Repet, nu există riscuri iminente pentru cetățeni și cu multă certitudine spun asta despre cetățenii de pe malul drept”, a spus Maia Sandu în cadrul emisiunii „Secretele Puterii” de la JurnalTV.

Președintele Republicii Moldova a comentat cozile kilometrice de automobile care ies din regiunea transnistreană. Maia Sandu spune că aglomerarea de la punctele de trecere este o consecință a mai multor factori, fiind vorba atât de cetățenii care s-au speriat de război, cât și despre înăsprirea controalelor.

„Sunt oameni care se întorc după sărbători, sunt oameni care vin pe malul drept pentru că sunt speriați de ce s-a întâmplat în ultimele zile acolo. Dar mai e și faptul că au fost introduse verificări mai riguroase și asta înseamnă o perioadă de timp mai îndelungată de așteptate și cozi mai mari. Oamenii sunt verificați de ambele părți. Și reprezentanții regimului de la Tiraspol îi verifică, dar și instituțiile noastre, așa cum am recomandat la Consiliul Suprem de Securitate. Trebuie să fim mai vigilenți, în special, în apropierea zonei de securitate. Aceste controale trebuie să ne asigure siguranța, dar înseamnă și mai mult timp de așteptare ”, a mai spus președintele Republicii Moldova.

În data de 25 aprilie a fost atacat cu lansatoare de grenade sediul așa-zisului Minister al Securității de Stat de la Tiraspol. Ulterior, la 26 aprilie, a fost atacat aerodromul de la Tiraspol și au fost distruse două antene de radiocomunicații din localitatea Mayak. Ieri, așa-zisul Minister de Interne de la Tiraspol a anunțat că ar fi fost înregistrate focuri de armă în apropierea depozitului de armament de la Cobasna. Ulterior, premierul Natalia Gavrilița a anunțat că împușcăturile nu s-au confirmat.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Piese pe alese
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:33 %
Vint:5,66 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău