Maia Sandu la Washington: Guvernul e determinat să restabilească procesele democratice

  • 19 Septembrie 2019 17:55
Maia Sandu la Washington: Guvernul e determinat să restabilească procesele democratice

Premierul Maia Sandu a dat asigurări la Washington că Guvernul de la Chișinău este determinat fără echivoc în restabilirea proceselor democratice în Republica Moldova. Declarația a fost făcută în cadrul unei întrevederi cu Tim Morrison, asistent special al președintelui SUA și membru al Consiliului Național de Securitate. La rândul său, oficialul american a confirmat sprijinul SUA pentru Republica Moldova, transmite IPN.

„Vom continua să luptăm pentru reforma justiției, oricât de greu ar fi, inclusiv pentru selectarea unui procuror general independent. Sistemul trebuie curățat, chiar dacă opune multă rezistență”, a precizat Maia Sandu, citată într-un comunicat de presă remis de Guvern.

Unul dintre subiectele cheie abordate a fost dosarul furtului din sistemul bancar. Premierul a solicitat sprijinul autorităților SUA în investigarea schemelor de spălare a banilor și a furtului miliardului, precum și în capturarea celor vinovați și recuperarea bunurilor sustrase. Tim Morrison a dat asigurări de sprijinul și cooperarea din partea forțelor de ordine din SUA în acest sens. Oficialul a subliniat importanța statului de drept și a menționat că aceste persoane trebuie să fie aduse în fața legii dacă există dovezi că au fost implicate în activități infracționale.

Maia Sandu a avut o întrevedere și cu Ivanka Trump, consilierul președintelui SUA. În cadrul acesteia, oficialul de la Casa Albă a reconfirmat sprijinul american pentru Republica Moldova. Dialogul a inclus teme ca reformele anticorupție, atragerea investițiilor în economia Moldovei, promovarea implicării femeilor în afaceri și politică și asigurarea oportunităților egale pentru toți cetățenii.

Ivanka Trump a remarcat importanța decisivă a efortului anticorupție pentru capacitatea Moldovei de a atrage investiții și a crea locuri de muncă. „SUA va sprijini în continuare Republica Moldova în implementarea reformelor democratice, dar și dezvoltarea programelor de abilitare a femeilor, precum și asigurarea egalității de șanse care să încurajeze femeile să se lanseze în afaceri”, a punctat consilierul președintelui SUA, Ivanka Trump.  

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
23
Cer senin
Umiditate:69 %
Vint:3,6 m/s
Tue
19
Wed
18
Thu
19
Fri
21
Sat
22

Curs oficial BNM 06 Iulie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3895 -0.0444
USD 17.2619 0.0347
RON 4.0083 -0.0122
UAH 0.6355 0.0018
RUB 0.2426 -0.0022
Arhivă Radio Chișinău