Maia Sandu la Conferința internațională pentru prevenirea și combaterea violenței față de fete și femei: „Violența domestică nu poate fi justificată prin obiceiurile unei țări. Violența înseamnă frică, durere iar, uneori, un sfârșit fatal”
-
25 Octombrie 2022 11:33
Maia Sandu a participat astăzi, 25 octombrie la Conferința internațional[ pentru prevenirea și combaterea violenței față de fete și femei și violenței domestice, ediția a II-a.
După ce Moldova a ratificat Convenția de la Istanbul, autoritățile din R. Moldova au luat mai multe măsuri pentru consolidarea luptei cu violența domestică. Victimele pot obține astăzi asistență juridică garantată de stat din momentul depunerii plângerii contra agresorului. Totodată monitorizarea electronică a agresorilor a redus incidența recidivei încălcării ordonanței de protecție, a menționat președinta.
„Violența domestică nu poate fi justificată prin obiceiurile unei țări. Violența înseamnă frică, durere iar, uneori, un sfârșit fatal. Combaterea violenței împotriva femeilor și fetelor înseamnă mai multe șanse de dezvoltare pentru ele, și totodată pentru societate. Cu cât mai multe femei educate, independente economic și afirmate profesional vom avea, cu atât mai puternică și mai sănătoasă va fi societatea noastră.
Soluțiile sunt pe cât de simple, pe atât de complicate, dar statul are datoria să găsească aceste soluții și să le pună în aplicare.
Pentru a combate violența împotriva femeilor, avem nevoie de efortul fiecărei familii. În familie copiii, fetele și băieții, absorb modele de comportament, judecăți de valoare și exemple de atitudine. Fetele și băieții educați în respect și afecțiune vor ști să se respecte pe sine și să-i respecte pe cei din jur. Să-i lăsăm să vadă respect, afecțiune și încurajare și ei vor ști cum să le folosească atunci când vor crește mari.
Fiecare copil și viitor adult trece prin școală. Școala trebuie să fie locul în care profesorii condamnă violența, indiferent în adresa cui este îndreptată; locul în care fetițele pot fi încurajate și unde putem asigura suport copiilor - fete și băieți - care cresc în medii cu violență și agresivitate.
O femeie care a făcut studii de calitate are, automat, instrumente în plus pentru a face față violenței. O astfel de femeie are șanse mai mari la o bună pregătire profesională, iar asta îi asigură un grad sporit de independență, inclusiv financiară. Este, poate, cel mai important aspect pentru a putea ieși dintr-un mediu toxic și violent, mai ales în țări precum Republica Moldova.
De multe ori, femeile nu pot ieși de unele singure din mediul complicat al violenței domestice. Pentru a le ajuta, avem nevoie de solidaritate - de femei care susțin alte femei, de comunități care vin în ajutorul victimelor violenței.
Avem nevoie și de solidaritate din partea bărbaților. Tații și soții trebuie să se implice în creșterea cu respect a fetelor și a băieților, în promovarea bunelor exemple. Vrem să vedem bărbați care iau atitudine și care devin modele de combatere a stereotipurilor - iar astfel, și a violenței împotriva femeilor.
Problema violenței împotriva femeilor nu ține doar de sfera privată, ea este un subiect de importanță publică. Împreună vrem să construim o societate mai bună, iar aceasta înseamnă, în special, implicare. Violența nu poate și nu trebuie să fie un subiect tabu și nici unul care „nu ne privește”. Iar implicarea înseamnă salvarea unui destin, a unei vieți.
Și pentru că am ajuns aici, trebuie să spunem ferm că, de cele mai multe ori, o moarte cauzată de violența domestică e rezultatul lipsei de reacție a instituțiilor care nu și-au făcut la timp și în mod conștiincios munca.
De aceea, vom insista pentru perfecționarea legislației, care să protejeze victimele și să pedepsească agresorii - și mai ales pentru ca această legislație să fie pusă corect în aplicare. De aceea a fost ratificată și Convenția de la Istanbul, care oferă un cadru larg de acțiune prin care statul să fie mai eficient în informarea victimelor asupra drepturilor lor, în instruirea factorilor de decizie și în susținerea organizațiilor care ajută femeile și copiii victime ale violenței. Statul trebuie să facă mai multe pentru combaterea violenței împotriva femeilor.
În ziua în care Republica Moldova a semnat, și apoi a ratificat Convenția de la Istanbul, și noi am devenit un exemplu pentru femeile din alte țări. Acest exemplu trebuie să ne ajute să nu lăsăm mâinile în jos. Să nu cădem pradă deznădejdii. Să știm: dacă erau în situația noastră, alte femei nu ar fi ezitat să-și facă dreptate, să se protejeze și să instituie mecanisme eficiente care să le ajute să iasă din cercul violenței domestice.
Vrem să construim o țară, în care fiecare fetiță și femeie să simt protejate și o țară în care ele știu că pot atinge cele mai înalte culmi dacă au curaj și muncesc cu determinare. Și că familia nu trebuie să însemne frică, ci respect și o mână de ajutor”, a declarat Maia Sandu în cadrul conferinței.