Maia Sandu, la CNN: „Nu este vorba doar de bani, dificultatea ține de accesul la vaccinuri și de aceea apreciem că România și platforma COVAX ne-au livrat primele vaccinuri

  • 06 Martie 2021 11:14
Maia Sandu, la CNN: „Nu este vorba doar de bani, dificultatea ține de accesul la vaccinuri și de aceea apreciem că România și platforma COVAX ne-au livrat primele vaccinuri

Președinta Maia Sandu a vorbit în cadrul unui interviu pentru CNN despre dificultățile cu care se confruntă Republica Moldova în ceea ce privește accesul la vaccinuri anti-Covid-19, fiind prima țară din Europa care a primit un lot de vaccinuri prin intermediul platformei Covax.

Ea a declarat că, în ultima perioadă a crescut semnificativ numărul infectărilor, iar capacitatea sistemului medical este la limită. „Acest vaccin ne va ajuta să salvăm viețile lucrătorilor medicali. Pentru acest scop este utilizat acum vaccinul, pentru imunizarea lucrătorilor medicali. Indicatorii au tot crescut după o situație ceva mai bună în ianuarie și începutul lunii februarie, dar acum se pare că noua tulpină de Covid-19 a ajuns în Republica Moldova. Este destul de dificil pentru noi să facem față situației, așa că livrarea vaccinului este cea importantă acum. De asemenea, economia este într-o situație destul de complicată, Moldova este o țară săracă și chiar avem nevoie de acces la vaccinare”, a subliniat Maia Sandu, menționând că s-a adresat platformei Covax pentru ajutor în acest sens.

Ea mai explicat pentru CNN, că pentru o țară mică, așa ca Republica Moldova, este complicat să ajungă să semneze contracte directe cu producătorii. Iar problema nu ține atât de bani, cât de accesul la vaccinuri.

„Suntem norocoși că am primit donații de vaccinuri din partea României. Dar chiar și pentru a primi această donație, precum și vaccinuri prin platforma Covax, a trebuit să discutăm cu producătorii și să obținem acordul lor pentru ca vaccinul să fie livrat în țara noastră. Nu este vorba doar de bani, pentru aceasta este o prioritate și am putea realoca niște bani. Dificultatea ține de accesul la vaccinuri și de aceea apreciem că România și platforma COVAX ne-au livrat primele vaccinuri”, a punctat Maia Sandu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
13,24
Câțiva nori
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
9
Wed
15
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău