Maia Sandu, pentru presa din România: „Republica Moldova, fiind un consumator mai mic, nu este neapărat foarte interesantă pentru cei care vând gaze. De asta suntem astăzi la București”

  • 30 Iulie 2022 09:40
Maia Sandu, pentru presa din România: „Republica Moldova, fiind un consumator mai mic, nu este neapărat foarte interesantă pentru cei care vând gaze. De asta suntem astăzi la București”

Aflată ieri în vizită oficială în România, președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a oferit un interviu publicației Hotnews, în care a vorbit despre cauzele crizei energetice din Republica Moldova, dar și despre perspectiva de rezolvare, preciznd că această criză reprezintă un motiv al vizitei întreprinse la București.

În interviu, Maia Sandu a făcut un istoric al semnării contractului de furnizare a gazelor naturale de către Gazprom, unde a precizat că înțelegerea a fost parafată într-o perioadă complicată, cu două zile înaintea expirării vechiului contract.

„Gazprom a zis că nu mai este de acord să semneze contractul pe care îl negociasem până atunci și a redeschis negocierile. Aceasta se întâmpla în situația în care prețurile la gazele naturale au început să crească destul de mult și atunci guvernul a reușit să negocieze o formulă care în situație normală ar fi fost bună, acceptabilă. Această formulă presupune un preț mai mic iarna și un preț mai mare vara ținând cont că iarna consumăm cele mai multe gaze. Repet, această formulă ar fi fost una potrivită dacă nu aveam aceste creșteri anormale de de prețuri pe piața internațională”, a spus Maia Sandu.

Președintele Republicii Moldova a menționat că prețul este legat de prețul pe piață și că, de fiecare dată când crește prețul pe piață, atunci crește și prețul pe care Republica Moldova îl plătește Gazpromului.

„Nu vedem sfârșitul acestor evoluții nefericite pe piața gazelor. Evident că războiul din Ucraina a complicat lucrurile și mai mult, respectiv din acest motiv am ajuns să plătim un preț foarte înalt. În cazul altor țări, bănuiesc că au contracte semnate anterior pe termen lung, fără ca aceste contracte să aibă legătură directă cu prețul de piață”, a spus șefa statului.

Potrivit Maiei Sandu, speranța era că în primăvară lucrurile se vor normaliza, iar prețurile vor scădea.

„Din păcate, nu au scăzut în această vară au crescut. Asta ne-a împiedicat să facem rezerve, pentru că la așa preț este foarte complicat pentru noi să cumpărăm gaze. Și acum ne-am pomenit în situația în care nu este clar dacă va continua livrarea de gaze din Federația Rusă. Nu avem răspunsuri clare, nu există predictibilitate, chiar dacă avem un contract și nu am reușit să găsim alternative, pentru că toată lumea caută gaze astăzi, iar Republica Moldova, fiind un consumator mai mic, nu este neapărat foarte interesant pentru cei care vând gaze. De asta sunt astăzi aici, la București, ca să convenim niște soluții de urgență în cazul în care scenariile cele mai proaste se vor adeveri”, a spus Maia Sandu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
12,18
Cer senin
Umiditate:39 %
Vint:0,51 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău