Maia Sandu: În următorul an o să finalizăm procesul de curățare a justiției

  • 18 Martie 14:53
Maia Sandu: În următorul an o să finalizăm procesul de curățare a justiției

Președinta Maia Sandu spune că reforma justiției este cea mai importantă reformă în procesul de integrare europeană, cu ea încep și cu ea se finalizează negocierile pentru aderarea la UE. Șefa statului are certitudinea că în următoarele luni, în următorul an, procesul de curățare a sistemului justiției se va încheia, iar ca urmare, instituțiile din sistemul judecătoresc și din sistemul procuraturii vor fi credibile, transmite IPN.

„Reforma justiției este cea mai importantă pentru ca statul nostru să funcționeze în mod normal. Așa că vom insista și e firesc să vedem discuții. Nu toată lumea din justiție este bucuroasă de acest proces de curățare, care se face prin intermediul evaluării externe extraordinare. Da, este o evaluare extraordinară la care s-a recurs, pentru că altfel sistemul nu a vrut să se curețe de bună voie, prin instituțiile care ar fi trebuit să asigure eliminarea oamenilor toxici, corupți din sistem și să-i promoveze pe cei onești. Pentru că asta nu s-a întâmplat a trebuit să recurgem la evaluarea extraordinară, care durează, ne ia mai mult timp și care, da, trezește tot felul de subiecte, discuții”, a precizat Maia Sandu.

Șefa statului spune că din sistem sunt eliminați oameni care sunt corupți și ea își dorește ca acest lucru să se întâmple mai repede. „Am certitudinea că în următoarele luni, în următorul an o să finalizăm acest proces de curățare, o să avem instituții credibile în sistemul judecătoresc și în sistemul procuraturii. Atunci o să putem vedea și acțiuni din partea lor. Or ce vedem azi – procurori și judecători care încearcă să-și facă meseria bine și procurori și judecători care încearcă și reușesc să submineze activitatea lor”, afirmă Maia Sandu.

Șefa statului s-a referit și la Tribunalul anti-corupție, care în viziunea sa este necesar. „Noi avem nevoie de un efort concentrat pe dosarele de corupție mare, pentru că aceste cazuri de corupție mare au adus prejudicii majore cetățenilor Republicii Moldova, statului. Noi avem nevoie de decizii finale pe aceste dosare, ca să putem să recuperăm banii din afara țării, dar și din țară. Tocmai de asta eu cred că este nevoie de această Curte anticorupție”, a notat președinta.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:37 %
Vint:2,57 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
13
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău