Maia Sandu: Este important să nu generalizăm incidente izolate cu implicarea refugiaților, dar să căutăm soluții pașnice pentru ele

  • 04 Martie 2022 12:07
Maia Sandu: Este important să nu generalizăm incidente izolate cu implicarea refugiaților, dar să căutăm soluții pașnice pentru ele

Președintele Maia Sandu a venit cu un mesaj în condițiile în care se încearcă promovarea unor falsuri care au menirea de a-i prezenta pe refugiații ucraineni într-un context negativ.

„Războiul din Ucraina creează o atmosferă tensionată în regiune, inclusiv în țara noastră. Oamenii sunt speriați și nervoși - și cetățenii moldoveni, pomeniți cu un conflict armat la frontieră, dar, mai ales refugiații sosiți din țara vecină, ajunși pe drumuri fugind din calea bombelor. În aceste condiții, este important să nu generalizăm incidente izolate cu implicarea refugiaților, dar să căutăm soluții pașnice pentru ele. Să nu distribuim materiale video și postări care ne divizează, incită la ură față de refugiați și contribuie la încordarea atmosferei în țară. Vă îndemn să fim îngăduitori, să avem răbdare unii cu alții. Iar, la nevoie, poliția va interveni oricând pentru a soluționa neînțelegerile apărute. În același timp, atenționez că este inacceptabil și iresponsabil ca incidentele cu implicarea refugiaților să fie speculate de persoane în funcții publice, demnitari și aleși, în scopuri politice. Manipularea intenționată cu tensiunile dintre oameni, în condiții de război la hotarul țării, va fi penalizată. Acumularea de capital politic prin exploatarea fricilor oamenilor speriați de război este ilegitimă și josnică”, a declarat Maia Sand, în cadrul unui briefing susținut astăzi. 

Amintim că președintele a atenționat în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV asupra unei campanii intense de promovare a unor falsuri care au menirea de a-i prezenta pe refugiații ucraineni drept agresivi și profitori. Șeful statului spune că există riscul unor destabilizări pe interiorul Republicii Moldova în condițiile în care cazuri particulare mai puțin plăcute, cu implicarea refugiaților, sunt generalizate, fiind indusă ideea că ucrainenii ar fi un popor agresiv. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18,29
Cer senin
Umiditate:17 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău