Maia Sandu: Este ilegală și sfidătoare dispoziția președintelui Consiliului Audiovizualului de a institui de facto cenzura în toate televiziunile. Cât medicii luptă pentru a salva vieți, hoții ne fură democrația

  • 25 Martie 17:27
Maia Sandu: Este ilegală și sfidătoare dispoziția președintelui Consiliului Audiovizualului de a institui de facto cenzura în toate televiziunile. Cât medicii luptă pentru a salva vieți, hoții ne fură democrația

Liderul Partidului „Acțiune și Solidaritate”, Maia Sandu, a venit cu o reacție după ce președintele Consiliului Audiovizualului (CA), Dragoș Vicol, a adoptat, astăzi, o dispoziție cu titlu executoriu imediat pentru furnizorii de servicii media prin care le indică jurnaliștilor cum trebuie să reflecte subiectele legate de COVID-19.

„Cât medicii luptă pentru a salva vieți, hoții ne fură democrația. În loc să lupte prin măsuri eficiente cu pandemia, în loc să întreprindă acțiuni care ar oferi o protecție adecvată medicilor care au fost lăsați singuri să înfrunte virusul ucigaș, în loc să informeze obiectiv societatea care sunt problemele reale pentru a ne consolida și a lupta împreună pentru salvarea noastră, autoritățile în ultimele zile au adoptat decizii care încalcă drepturile și libertățile fundamentale ale omului. Este vorba de dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale care, contrar legii, instituie derogări semnificative de la Codul muncii, Codul contravențional, Codul administrativ și cel de procedură civilă. Derogările instituite de ei nu vin în sprijinul oamenilor, ci în defavoarea lor. De asemenea, este ilegală și sfidătoare dispoziția președintelui Consiliului Audiovizualului de a institui de facto cenzura în toate televiziunile din țară. Libertatea gândirii, a opiniei și cea de exprimare sunt elemente care nici pe timp de urgență, asediu sau război nu pot fi limitate. Cu cât mai obiectivă va fi informația oferită publicului larg, cu atât șansele noastre de a scăpa de urgie vor fi mai mari”, a declarat Maia Sandu. 

De asemenea, ea a anunțat că formațiunea pe care o conduce cere să fie revăzute cât mai urgent deciziile respective și „să se revină în câmpul legalității”. 

În condițiile stării de urgență pe teritoriul Republicii Moldova, se va prezenta obligatoriu poziția oficială a autorităților publice competente (Organizația Mondială a Sănătății, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova, Guvernul Republicii Moldova, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale)”, iar jurnaliștii trebuie să renunțe la „enunțarea propriei opinii, cât și a liberei formări de opinii arbitrare în reflectarea subiectelor ce vizează pandemia COVID-19”, se arată în dispoziția președintelui CA.

De asemenea, luni, Comisia pentru situații excepționale a decis prin derogare de la Codul Serviciilor Media Audiovizuale ca ședințele CA să fie deliberative cu prezența a patru membri, iar hotărârile să fie adoptate cu votul majorității celor prezenți.

 

 

 
 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
18
Cer fragmentat
Umiditate:48 %
Vint:4,1 m/s
Wed
13
Thu
15
Fri
15
Sat
15
Sun
15

Curs oficial BNM 26 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.3244 0.0321
USD 17.7272 0.0335
RON 3.9914 0.0079
UAH 0.6595 -0.0028
RUB 0.2478 0.0013
Arhivă Radio Chișinău