Maia Sandu, despre decizia autorităților de la Londra de a restitui R. Moldova banii reținuți de pe conturile bancare ale fiului lui Vlad Filat | Este prima recuperare de mijloace extrase anterior din țară și care vor reveni acasă

  • 03 Martie 2021 14:32
Maia Sandu, despre decizia autorităților de la Londra de a restitui R. Moldova banii reținuți de pe conturile bancare ale fiului lui Vlad Filat | Este prima recuperare de mijloace extrase anterior din țară și care vor reveni acasă

Președinta Maia Sandu a discutat cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Steven Mark Fisher, despre decizia autorităților de la Londra de a restitui Republicii Moldova fondurile reținute de pe conturile bancare ale lui Luca Filat, fiul fostului premier Vlad Filat, în sumă de aproximativ 11,26 milioane de lei.

Maia Sandu a exprimat recunoștință pentru această decizie, subliniind necesitatea creării unui mecanism eficient și transparent prin care fondurile recuperate să fie utilizate în proiecte care să aducă beneficii cetățenilor.

Este prima recuperare de mijloace extrase anterior din țară și care vor reveni acasă, ceea ce confirmă necesitatea de a conlucra în continuare cu Guvernul britanic, precum și cu guvernele altor state, așa încât să putem recupera pentru cetățenii noștri banii câștigați ilegal în Republica Moldova, dar folosiți în alte țări”, a subliniat Maia Sandu.

Ambasadorul britanic a exprimat susținerea Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord pentru procesele democratice și consolidarea instituțiilor din Republica Moldova, se mai arată într-un comunicat al președinției.

Guvernul britanic a anunțat că intenționează să restituie statului moldovenesc suma de peste 456 de mii de lire sterline, dobândită ilegal de către Luca Filat și recuperată de Agenția Națională de Combatere a Criminalității Organizate din Regatul Unit.

În vederea repatrierii banilor, Ambasada Britanică a purtat discuții cu echipa de consilieri a președintei Maia Sandu, precum și cu prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, menționând că este gată să colaboreze cu autoritățile moldovenești pentru a stabili modul în care acești bani ar putea fi folosiți cel mai bine în interesul cetățenilor moldoveni.

Această decizie și întoarcerea în Moldova a bunurilor cetățeanului Luca Filat obținute pe căi nelegale, va servi drept avertisment clar pentru oricine ar căuta să investească sau să păstreze averea ilicită în Marea Britanie”, se arăta într-o declarație anterioară a Ambasadorului britanic, Steven Fisher. 

 

 

 

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău