Maia Sandu declară că riscul federalizării R.Moldova există la nivel politic. Ce spune despre recunoașterea internațională a statutului de neutralitate

  • 16 Decembrie 2019 11:00
Maia Sandu declară că riscul federalizării R.Moldova există la nivel politic. Ce spune despre recunoașterea internațională a statutului de neutralitate

Riscul federalizării Rep. Moldova există la nivel politic, dar în societate există suficientă forță pentru a se opune acestei idei, a declarat fostul premier Maia Sandu în cadrul emisiunii Nodul Gordian de la Radio Chișinău.

Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate a spus totodată că cetățenii trebuie să fie vigilenți pentru a nu permite acest lucru dacă vor exista tentative în acest sens din partea actualei Guvernări.

Regiunea transnistreană este în continuare departe de Rep. Moldova, potrivit Maiei Sandu, care consideră că singura cale de apropiere este combaterea corupției pe malul drept, astfel încât să aibă implicații și pe cel stâng.

Combaterea spălării banilor pe malul drept a avut efecte și în stânga Nistrului, mă refer la acțiunile care au fost coordonate împreună cu Ucraina. Atâta timp cât niște oameni vor face bani în această regiune din corupție si contrabandă nu putem vorbi despre soluții pentru conflictul transnistrean. Aceste scheme continuă acum cu sprijinul autorităților de la Chișinău”, a spus Maia Sandu.

Cu referire la recenta declarație a ministrului de externe Aureliu Ciocoi cu privire la inițiativa actualei guvernări de a promova recunoașterea internațională a statutului neutralității permanente a Rep. Moldova, Mai Sandu a spus că aceasta este o politică a Federației Ruse. Moscova vrea de fapt ca acest statut să însemne neutralitate nu doar în raport cu NATO ci și cu Uniunea Europeană, a mai declarat Maia Sandu acuzând o ”iresponsabilitate totală” din partea unui funcționar.

„Asta este o politică a Federației Ruse, care reprezintă o iresponsabilitate totală din partea unui înalt funcționar în Republica Moldova să fie repetată. Pentru că această neutralitate pe care o promovează actuala Guvernare se referă nu doar la neutralitate în raport cu NATO, se referă la neutralitate în raport cu Uniunea Europeană. Ce încearcă să spună ministrul de externe este că Republica Moldova trebuie să renunțe la obiectivul, la visul ei, de a se integra în UE într-o zi și, doar în acest caz, va fi posibilă rezolvarea acestui conflict transnistrean. Este un lucru absolut aberant”, a subliniat Maia Sandu.

Amintim că ministrul Aureliu Ciocoi a declarat recent într-un interviu pentru Unimedia că Rep. Moldova ar putea spera la o retragere a trupelor ruse din stânga Nistrului, atunci când i se va recunoaște la nivel internațional statutul de neutralitate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
5
Cer senin
Umiditate:56 %
Vint:1 m/s
Fri
3
Sat
3
Sun
2
Mon
2
Tue
1

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău