Maia Sandu: De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale

  • 15 Martie 2022 14:08
Maia Sandu: De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale

„De astăzi, sistemul de justiție are toate instrumentele necesare pentru a-i penaliza pe cei care s-au îmbogățit din activități ilegale. Curtea Constituțională a publicat azi hotărârea sa din 10 martie 2022, prin care admite o procedură simplificată a confiscării averii nejustificate. De acum încolo, confiscarea averii poate avea loc inclusiv dacă persoana în raport cu care există suspiciuni că deține averi ilicite nu va putea justifica proveniența legală a bunurilor. Curtea Constituțională a stabilit că acest lucru este posibil în cadrul actualelor prevederi ale Constituției, nefiind necesară modificarea Legii Supreme”, a declarat, într-o postare pe Facebook, președinta Maia Sandu.

Potrivit președintei, CC a confirmat, astfel, alinierea sistemului constituțional național la standardele europene privind combaterea corupției mari, a spălării banilor și a îmbogățirii ilicite. „Sistemul de justiție nu mai poate da vina pe obstacolele legislative și este obligat să demonstreze rezultate reale în confiscarea averilor agonisite ilegal”, a mai menționat Maia Sandu.

Curtea Constituțională a dat astăzi aviz negativ inițiativei de modificare a Constituției, care propunea crearea condițiilor pentru confiscarea averii nejustificate a funcționarilor de stat și a persoanelor cu funcție de demnitate publică. Sesizarea de modificare și completare a art.46, al.3, din Constituție a fost depusă la finele anului trecut de un grup de deputați PAS, transmite Radio Chișinău.

Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a făcut referire la practicile europene și a explicat, într-un briefing, că formulările propuse ar fi urmat să suprime dreptul constituțional de proprietate.  

„În avizul său, Curtea a subliniat că instituția confiscării poate opera în mod separat de o cauză penală sau contravențională (...) În contextul unor eventuale litigii privind confiscarea averii unor persoane, care exercită funcții publice, formularea propusă va permite ca autoritățile publice să facă doar afirmații fără să le dovedească. Ea va plasa persoanele care exercită funcții publice într-un dezechilibru față de autoritățile statale. Astfel, este suprimată o garanție a dreptului de proprietate”, a explicat Domnica Manole. 

Amintim că, recent, și președinta Maia Sandu a transmis în Parlament o inițiativă legislativă în vederea aplicării mecanismului de confiscare extinsă a averilor dobândite prin acte de corupție.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
1,63
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,12 m/s
Mon
5
Tue
5
Wed
4
Thu
4
Fri
4
Arhivă Radio Chișinău