Maia Sandu: CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile și va funcționa indiferent de ce decid judecătorii

  • 20 Martie 2023 17:14
Maia Sandu: CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile și va funcționa indiferent de ce decid judecătorii

Președinta Rep. Moldova Maia Sandu s-a pronunțat astăzi pentru accelerarea alegerii noii componențe a Consiliului Superior al Magistraturii după ce săptămâna trecută Adunarea Generală a Judecătorilor a decis să amâne numirile. Ea a declarat după ședința CSS la care a fost examinat subiectul blocajului din justiție că CSM trebuie să fie funcțional în cel mult 30 de zile, membrii acestuia urmând să fie numiți de Parlament din rândurile non-judecătorilor care au trecut evaluarea, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a subliniat că justiția a fost sechestrată de interesul personal al unor judecători care au lăsat criminali în liberate, au permis ca laundromatul și furtul miliardului să rămâne nepedepsite sau au invalidat alegeri democratice. Ea s-a referit la faptul că la adunarea de săptămâna trecută unii dintre judecători au decis să blocheze toate procesele din sistem și să pună piedici schimbărilor din justiție.

„Tot ce au reușit să arate judecătorii în această Adunare este că justiția a putrezit și nu-și dorește sau nu poate să se trateze. Unii judecători au demonstrat că scopul lor nu este să facă justiție, ci să compromită justiția”, a spus președinta Republicii Moldova.

În același timp, Maia Sandu a enumerat o serie de decizii și recomandări către instituțiile statului. 

„Prima recomandare se referă la accelerarea creării CSM. CSM urmează să fie funcțional în timp de 30 de zile, nu mai târziu. Parlamentul va numi membri non-judecători care au trecut evaluarea Comisiei de prevetting și din acești membri se va crea CSM și va funcționa indiferent de ce decid judecătorii”, a precizat Maia Sandu.

Totodată, Parlamentul va pregăti cadrul legal pentru crearea Curții Anticorupție, iar ulterior noul CSM va anunța concursul pentru selectarea judecătorilor. Această Curte va investiga corupția mare și corupția din sistemul judecătoresc. Potrivit Maiei Sandu, instanța respectivă trebuie să fie funcțională în cel mult trei luni.

De asemenea, am discutat despre necesitatea accelerării aducerii tinerilor în sistemul judecătoresc. Este timpul să aducem tineri care au învățat bine, educați, cinstiți și nu rude ale judecătorilor corupți”, a punctat Maia Sandu.

Declarațiile vin după ce, săptămâna trecută, Adunarea Generală a Judecătorilor a amânat numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit Maiei Sandu, adunarea s-a desfășurat cu încălcarea legislației, întrucât aceasta nu prevede întreruperea ședinței. Mai mult, persoanele implicate în organizarea și conducerea ședinței se aflau în conflict de interes, a subliniat președinta Rep. Moldova.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău