Maia Sandu consideră că primele rezultate ale alegerilor parlamentare ar trebui să fie vizibile în câteva săptămâni și luni

  • 19 Iulie 2021 16:54
Maia Sandu consideră că primele rezultate ale alegerilor parlamentare ar trebui să fie vizibile în câteva săptămâni și luni

Președintele Maia Sandu consideră că primele rezultate ale alegerilor parlamentare ar trebui să fie vizibile în câteva săptămâni și luni. Potrivit agenției INFOTAG, ea a afirmat acest lucru într-un interviu pentru „Kommersant” (Rusia), scrie Infotag.

„Cel mai important lucru pe care trebuie să-l întrprindem acum este să facem tot posibilul pentru ca oamenii să aibă încredere în Moldova, astfel încât să schimbăm fața țării și să putem schimba opinia față de țara noastră, în primul rând, în rândul cetățenilor noștri și, desigur, partenerilor noștri străini”, a menționat Sandu.

Printre priorități Maia Sandu a evidențiat lupta împotriva corupției, reforma justiției, curățarea Procuraturii.

„Aceasta este o reformă dificilă, dar acum este posibilă, pentru că avem în Parlament destui oameni cinstiți care vor vota pentru reforma sistemului judiciar. Am pregătit deja mai multe legi în acest sens. Pentru acestea se va putea vota chiar în primele ședințe ale Parlamentului. Prima se referă la curățarea sistemului judiciar și a sistemului de urmărire penală de persoane corupte. (...) Trebuie creată o echipă pentru evaluarea judecătorilor și procurorilor. Peste câteva luni, cele mai importante instituții ale sistemului judiciar și Procuratura vor fi evaluate de aceasta. Și acesta va fi un semnal că realitatea se schimbă. În sistemul nostru judiciar vor apărea noi structuri, care se vor ocupa de cele mai grave scheme de corupție. Curtea Supremă de Justiție (CSJ) va fi primul organism care va trece prin această evaluare. De acum încolo vom avea un CSJ cu judecători doar cinstiți”, a declarat președintele.

Potrivit ei, evaluarea va fi efectuată cu participarea unor specialiști externi.

Maia Sandu a spus că Parlamentul pregătește o lege cu privire la anularea imunității pentru actele de corupție comise.

„Dacă există probleme cu corupția, imunitatea nu ar trebui să protejeze nici un deputat, nici președintele, nici prim-ministrul”, a subliniat ea.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,18
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
11
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău