Maia Sandu comentează imaginile în care „apare” alături de Ilan Șor

  • 06 August 2021 09:14
Maia Sandu comentează imaginile în care „apare” alături de Ilan Șor

Președinta Maia Sandu califică drept un „fals grosolan” imaginile trucate în care apare alături de Ilan Șor. Șefa statului spune că niciodată n-a avut nicio întrevedere sau discuție cu Șor, iar miza filmulețului trucat ar fi discreditarea sa. Sandu spune că evoluțiile fulminante din domeniul tehnologiilor imaformaționale impun înăsprirea legislației, notează IPN.

Maia Sandu spune că imaginile prezentate ieri de postul de televiziune JurnalTV în care apare alături de Ilan Șor reprezintă o încercare stângace de a induce oamenilor ideea că ar fi luat bani de la politicianul fugar.

„Niciodată nu am discutat și nu m-am văzut cu Ilan Șor. Din păcate, aceste metode de amăgire a oamenilor evoluează. Este un deepfake, este încercarea de a prezenta un fals, astfel încât oamenilor să le fie greu să facă diferența dintre adevăr și minciună. Tehnologiile noi, pe lângă multiplele beneficii pe care ni le oferă, vin și cu riscuri. Totuși, rezultatele alegerilor prezidențiale și a celor parlamentare anticipate demonstrează că în Republica Moldova există un grad de imunitate la aceste falsuri ”, a spus Maia Sandu, în cadrul emisiunii „Cabinetul din umbră” de la JurnalTV.

Șefa statului spune că dezinfomarea și propaganda ia amploare în Republica Moldova, iar pentru a proteja cetățenii de informații viciate trebuie modificată legislația, prin introducerea unor sancțiuni dure.

„Avem nevoie de o legislație mai dură în lupta împotriva falsurilor. Trebuie să luptăm și cu falsurile de la televiziuni, și cu cele de pe internet, pentru că acestea au o viteză de răspândire foarte mare. În momentul în care vor fi stopate schemele de corupție, vor dispărea și armatele de trolli, pentru întreținerea acestei mașinării e nevoie de mulți bani. Aceste ferme de trolli nu sunt finanțate din bani munciți cinstit. Când nu vor exista scheme de corupție, nu va mai exista nici posibilitatea de finanțare a dezinformării”, a mai spus Maia Sandu.

Ieri, postul de televiziune JurnalTV a făcut publice imagini vădit trucate în care apare președinta Maia Sandu alături de deputatul fugar Ilan Șor. Potrivit jurnaliștilor JurnalTV, imaginile ar fi fost create la indicația lui Veaceslav Platon și urma să fie lansate în spațiul public înaintea scrutinului parlamentar anticipat, pentru a știrbi imaginea șefei statului. Controversatul om de afaceri a calificat filmulețul video drept un fals și l-a amenințat cu judecata pe jurnalistul Alex Cozer, în timpul emisiunii căruia au fost prezentate imaginile video.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău