Maia Sandu: Calea europeană a R. Moldova are susținerea UE și negocierile de aderare trebuie să înceapă cât mai curând

  • 05 Iunie 2023 10:56
Maia Sandu: Calea europeană a R. Moldova are susținerea UE și negocierile de aderare trebuie să înceapă cât mai curând

Summitul Comunității Politice, organizat pe 1 iunie la Bulboaca, a demonstrat că aderarea Rep. Moldovei la UE este tot mai aproape și aduce beneficii concrete oamenilor, a declarat șefa statului, Maia Sandu, în cadrul unei conferințe de presă organizată astăzi. Printre avantajele pe care le-a adus acest eveniment, enumerate de președintă, țin de domeniul economic, energetic, precum și apărare. Maia Sandu a adus mulțumiri tuturor statelor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, inclusiv României, scrie Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu a declarat că Summitul Comunității Politice Europene organizat la Bulboaca a arătat câteva certitudini legate de Republica Moldova, obținând beneficii în domeniul economic, energetic, apărare, precum și în procesul de integrare europeană.

„ Moldova este un partener respectat de toate țările europene. Moldova este  percepută drept viitoare membră a UE. 2. Moldova este în siguranță alături de prietenii țării noastre. Moldova nu este singură în fața greutăților și pericolelor cu care se confruntă”,

Șefa statului a subliniat că Rep. Moldova este în siguranță, punctând în acest context lansarea Misiunii civile a UE, sancțiunile anunțate de UE la adresa unor persoane care vor să destabilizeze R. Moldova și faptul că în ziua Summitului spațiul aerian național a fost supravegheat de forțele aeriene ale partenerilor. Uniunea Europeană ne ajută să sporim capacitatea noastră de apărare și modernizare a armatei naționale prin intermediul Instrumentului European pentru Pace, în aceste zile, Rep. Moldova a primit prima donație de echipamente moderne pentru sistemul de apărare. Polonia a anunțat că donează șase avioane militare încărcate cu echipament destinat poliției din R.Moldova, o altă donație în domeniul securității, în valoare de 300 de mii de dolari, vine din partea Ungariei.

Totodată, Maia Sandu a subliniat că R. Moldova este tot mai conectată la UE, un beneficiu concret pentru cetățeni fiind diminuarea tarifelor la roaming din 1 ianuarie 2024.

 „Moldova beneficiază de sprijin concret pentru a face față crizei energetice. 5. Moldova se ridică și merge pe calea dezvoltării. UE și partenerii UE și-au reafirmat angajamentul de a ne sprijini în continuare pentru ca noi să putem îmbunătăți viața oamenilor, să beneficiem de resurse și ajutor ca să creștem bunăstarea acasă”

De asemenea, Maia Sandu a anunțat că în cadrul Summitului că a convenit cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelensky, ca în cel mai scurt timp să fie semnat acordul bilateral pe construcția podului Cosăuți-Iampol.

Șefa statului a adus mulțumitor tuturor statelor care s-au implicat în organizarea acestui eveniment, inclusiv României. Acest eveniment a demonstrat că aderarea Rep. Moldovei la UE este tot mai aproape și aduce beneficii concrete oamenilor, a conchis șefa statului.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:2,06 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău