Maia Sandu: Avem nevoie de modernizarea și transformarea continuă a Armatei Naționale

  • 03 Aprilie 2021 11:22
Maia Sandu: Avem nevoie de modernizarea și transformarea continuă a Armatei Naționale

Președintele Maia Sandu consideră că Republica Moldova are nevoie de modernizarea și transformarea continuă a Armatei Naționale pentru a putea răspunde noilor provocări la adresa securității țării și a participa mai activ în asigurarea securității europene și regionale. „Există un consens național privind necesitatea reformei strategice a sistemului de apărare și avem un suport important din partea partenerilor externi în eforturile de reformare a Armatei”, a spus președintele Maia Sandu, comandant suprem al Forțelor Armate, la reuniunea de coordonare a Inițiativei de Consolidare a Capacității de Apărare, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al Președinției, șefa statului a încurajat conducerea Ministerului Apărării și a Armatei Naționale să valorifice la maximum, pro-activ oportunitățile oferite de proiect. Ea a menționat că punerea în aplicare a acestui plan ambițios ar fi imposibilă fără de expertiza și asistența de care se bucură Republica Moldova din partea Alianței Nord-Atlantice, a statelor membre și a partenerilor externi. Maia Sandu a subliniat că va susține demersurile Ministerului Apărării de a majora bugetul pentru modernizarea armatei și creșterea salariilor, dar că prioritară este utilizarea eficientă a banilor publici.

„Îmi doresc să văd îmbunătățiri semnificative în modul de utilizare a banilor publici, în conformitate cu obiectivele strategice, și un management al resurselor umane centrat pe cultivarea loialității militarilor față de țară, nu față de un conducător sau altul. Resursele umane sunt principala valoare a sistemului de apărare și este datoria conducerii să acorde tot sprijinul necesar pentru a încuraja și menține cadrele instruite în sistem”, a punctat președinta Maia Sandu.

Șefa statului a solicitat conducerii Ministerului Apărării și a Armatei Naționale să facă eforturi susținute în implementarea reformei și să folosească cu maximă eficiență asistența externă oferită.

Inițiativa de Consolidare a Capacității de Apărare, a fost lansată în 2015 de NATO pentru țări nemembre ale Alianței. Inițiativa presupune un pachet de expertiză și asistență pentru dezvoltarea și modernizarea Armatei Naționale.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
16,63
Cer senin
Umiditate:70 %
Vint:4,63 m/s
Thu
7
Fri
8
Sat
8
Sun
9
Mon
8
Arhivă Radio Chișinău