Maia Sandu a numit principalele riscuri ce țin de viitoarele alegeri prezidențiale
-
06 Februarie 2020 13:46
Președinta Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu, a numit principalele riscuri ce țin de viitoarele alegeri prezidențiale.
Potrivit agenției INFOTAG, ea a participat astăzi, 6 februarie la București, la un forum dedicat priorităților electorale în anul 2020. Astfel, Maia Sandu a afirmat că, anul trecut, în R.Moldova au avut loc "alegeri parlamentare, care nu au fost nici libere, nici corecte, dar și alegeri locale, care au fost mult mai libere".
"În anul 2020 vor avea loc alegeri prezidențiale, care, la fel, țin de o serie de riscuri. În primul rând, este vorba de finanțarea partidelor. În Republica Moldova există actori politici care nu respectă legea și realizează finanțări din surse dubioase. De asemenea, nu există instituții suficient de puternice care să poată reglementa procesul. În al doilea rând, este vorba de problema accesului la mass-media. În R.Moldova, o mare parte a pieței este controlată de politicieni. Anterior, era Plahotniuc, acum e Igor Dodon. De aceea există o inegalitate la care se poate adăuga fenomenul de știri false", a spus politicianul.
Potrivit ei, "o altă problemă este votarea în Transnistria".
"Noi, ca politicieni, nu putem face campanie pe malul stâng, dar cetățenii R.Moldova de acolo participă la alegeri. De exemplu, la alegerile parlamentare din februarie au participat un număr mare de astfel de alegători, mult mai mult decât în procesele electorale anterioare. Am vorbit cu unii dintre ei și mi-au spus că nu sunt deloc interesați de politica R.Moldova, niciunul nu m-a recunoscut. Și în condițiile în care la guvernare se află o forță prorusească, riscul de a mobiliza acest segment este extrem de mare, majoritatea urmând să participe la alegeri pentru bani", a spus Sandu.
Ea a menționat că "și votul diasporei provoacă îngrijorări".
"În ciuda faptului că am reușit să îmbunătățim legislația electorală și să scăpăm de sistemul mixt, decizia de a deschide secțiile de votare este luată de Guvern. Este foarte important ca să fie deschise cât mai multe secții de vot, pentru că, de exemplu, aproape 80% din voturile diasporei la alegerile prezidențiale din 2016 au fost date pentru democrație și integrare europeană", a mai afirmat Maia Sandu.