Maia Sandu a învins în Chișinău și diaspora. Raioanele în care cei doi candidați la prezidențiale au obținut cele mai multe voturi

  • 16 Noiembrie 2020 13:49
Maia Sandu a învins în Chișinău și diaspora. Raioanele în care cei doi candidați la prezidențiale au obținut cele mai multe voturi

Maia Sandu a obținut majoritatea voturilor la alegerile de duminică în mun. Chișinău, în 18 raioane din centrul și din sudul Republicii Moldova și a câștigat detașat în diaspora.  Pe de altă parte, Igor Dodon s-a impus în temei în raioanele de nord și a câștigat majoritatea voturilor în stânga Nistrului, precum și în zonele populate de etnici găgăuzi și bulgari din regiunile de sud.

Maia Sandu a realizat un scor confortabil în mun. Chișinău unde a acumulat circa 60 la sută și a obținut peste 200 de mii de voturi din totalul celor 346 de mii valabil exprimate. Ea a repurtat o victorie categorică în diaspora unde a acumulat aproape 93 la sută din sufragii, fiind votată de mai mult de 240 de mii de alegători, față de doar ceva mai mult de 18 mii de persoane care l-au votat pe Igor Dodon.

Candidata PAS a mai câștigat în 18 raioane, în special în zonele centrală și de sud. Ea a avut câștig de cauză la Telenești, Călărași, Strășeni, Nisporeni, Criuleni, Hâncești, Ialoveni, Ștefan Vodă, Cimișlia, Leova și Cantemir unde s-a impus și în primul tur, dar și la Ungheni, Cahul, Sângerei, Rezina, Anenii-Noi și Căușeni, în care cele mai multe voturi le-a avut acum două săptămâni Igor Dodon. De asemenea, Maia Sandu a câștigat la Orhei după ce la 1 noiembrie în acest raion a luat cele mai multe voturi candidata Partidului Șor Violeta Ivanov.

Igor Dodon a obținut cele mai multe voturi în raioanele de nord și a câștigat detașat în stânga Nistrului și în regiunile populate compact de etnici găgăuzi și bulgari din sudul Rep. Moldova. Astfel, candidatul susținut de Partidul Socialiștilor a obținut un procentaj de 94 la sută în Găgăuzia, 93 la sută în raionul Taraclia în care locuiesc etnici bulgari și 86 la sută în regiunea transnistreană.

Igor Dodon s-a mai clasat pe primul loc la Briceni, Edineț, Ocnița, Dondușeni, Soroca, Râșcani, Glodeni, Florești, Dubăsari, Șoldănești și Basarabeasca. Totodată, Igor Dodon a câștigat majoritatea voturilor la Bălți și în două raioane vecine municipiului  din nord, Drochia și Fălești, unde în primul tur pe primul loc s-a clasat liderul formațiunii Partidul Nostru, Renato Usatîi.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
4,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău