Maia Sandu a întors Parlamentului pentru reexaminare Legea cu privire la Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției

  • 17 Februarie 2021 12:04
Maia Sandu a întors Parlamentului pentru reexaminare Legea cu privire la Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției

Președinta Maia Sandu a întors Parlamentului pentru reexaminare Legea prin care a fost aprobată Strategia privind asigurarea independenței și integrității sectorului justiției pentru anii 2021-2024 și Planul de acțiuni pentru implementarea acesteia.

Potrivit Maiei Sandu, o astfel de strategie nu poate atinge scopurile declarate fără câteva elemente-cheie, pe care le-a solicitat deputaților să le introducă în document. Este vorba despre implementarea mecanismului de evaluare externă a judecătorilor, o reformă viabilă în sistemul organelor anticorupție, asigurarea verificării efective a declarațiilor de avere și interese ale judecătorilor și procurorilor, precum și elaborarea și promovarea proiectului de lege pentru modificarea Constituției, pentru a permite confiscarea averii pe care funcționarii publici și demnitarii nu o pot justifica.

”Solicit Parlamentului să includă aceste acțiuni în strategie. Nu ne mai permitem să aprobăm Strategii care arată bine pe hârtie, dar nu aduc schimbări reale în justiție”, a scris Maia Sandu pe Facebook.

Strategia a fost votată de Parlament la 26 decembrie 2020, fiind un proiect al Ministerului Justiției. Documentul prevede modificarea Constituției așa încât să fie exclus termenul inițial de 5 ani pentru care sunt numiți judecătorii și stabilirea unui mandat deplin până la atingerea plafonului de vârstă. Judecătorii Curții Supreme de Justiției ar urma să fie numiți de către președintele Republicii Moldova, ca și ceilalți magistrați, și nu de Parlament, ca în prezent. De asemenea, ar urma să fie excluși din componența Consiliului Suprem al Magistraturii membrii din oficiu. Strategia prevede, în linii generale, îmbunătățirea sistemului de selecție și promovare a judecătorilor și procurorilor, în baza meritelor și în mod transparent.

În cadrul dezbaterilor din Parlament, deputații din opoziției au remarcat că documentul nu conține acțiuni în măsură să impulsioneze reformele reale în sistem.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri România-Actualități
Meteo Chișinău
22,24
Nori împrăștiați
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău