Maia Sandu a comentat propunerea lui Serghei Șoigu făcută lui Dodon, privind reluarea procesului de distrugere a munițiilor stocate în regiunea transnistreană

  • 26 August 2019 12:38
Maia Sandu a comentat propunerea lui Serghei Șoigu făcută lui Dodon, privind reluarea procesului de distrugere a munițiilor stocate în regiunea transnistreană

Propunerea ministrului rus al Apărării, Serghei Șoigu, privind o posibilă reluare a procesului de distrugere a munițiilor stocate în regiunea transnistreană a fost lansată în cadrul unei vizite neoficiale, iar Guvernul va examina doar propunerile făcute în cadrul legal, a declarat astăzi premierul Maia Sandu. Relatează Cornel Ciobanu.

Ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-ar fi propus lui Igor Dodon, în timpul vizitei sale de vineri la Chișinău, reluarea procesului de casare a munițiilor rusești aflate pe teritoriul Republicii Moldova, în regiunea transnistreană. Potrivit lui Igor Dodon, partea rusă ar fi gata să transmită și echipamentele necesare. El a menționat că această propunere va fi lansată în cadrul rundei de negocieri pentru reglementarea conflictului transnistrean în formatul 5+2 care va avea loc la toamnă.

Pe de altă parte, premierul Maia Sandu a subliniat că vizita lui Serghei Șoigu a fost una neoficială, la care nu puteau fi semnate acorduri, înțelegeri sau angajamente. În acest context, ea a precizat că autoritățile sunt gata să examineze doar propunerile făcute de către Federația Rusă într-un cadrul oficial și legal.

„Nu a fost o vizită oficială, așa cum am zis. Noi vom analiza toate propunerile pe care le face Federația Rusă în cadru legal, în cadrul stabilit de cooperare între două țări, în cadru oficial. Atunci când vor exista scrisori oficiale prin care se va exprima o propunere sau alta, atunci o să le considerăm. Până atunci nu avem de ce să le analizăm.”

În același timp, analistul politic Anatol Țăranu, fost ambasador al Republicii Moldova la Moscova, califică propunerea Moscovei drept o acțiune propagandistică, menită să consolideze poziția diplomatică a Rusiei în problema transnistreană, dar și să justifice politica prorusă a lui Igor Dodon. Potrivit lui Anatol Țăranu, în spatele acestei inițiative s-ar ascunde și o nouă încercare de tergiversare a retragerii muniției și militarilor ruși de pe teritoriul Republicii Moldova.

„Este o încercare de a aburi opinia publică din Republica Moldova, dar și cea internațională, să se demonstreze că aici se înregistrează progrese, că mergem înainte, dar în realitate situația să se congeleze și mai mult. Casarea aceasta poate să continue până la calendele grecești.”

Amintim că Serghei Șoigu a fost în vizită la Chișinău vineri, când, la inițiativa lui Igor Dodon, aufost marcațiceea ce șeful statului a numit ”75 de ani de la eliberarea R. Moldova de sub ocupația fascistă”. La Chișinău au fost organizate și proteste împotriva vizitei oficialului rus, care a fost calificată de Guvern drept una privată, deoarece nu a fost convenită cu diplomația moldovenească.

În 1999, la summitul OSCE de la Istanbul, Moscova s-a angajat să-și retragă trupele și munițiile din Republica Moldova până în 2002. O parte din tehnica militară grea, cum ar fi tancuri sau blindate, au fost evacuate sau distruse, însă din 2003 Rusia a întrerupt acest proces pe motiv că ar fi împiedicată de către administrația separatistă de la Tiraspol. Nu se cunoaște cantitatea exactă de armament stocată în depozitul de la Cobasna, dar se presupune că ar fi vorba circa 20 de mii de tone de muniție, care sunt păzite de aproximativ 1000 de militari ruși.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
21,24
Câțiva nori
Umiditate:56 %
Vint:3,6 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău