Maia Sandu a avertizat CSM în legătură cu selectarea judecătorilor Curții Constituționale

  • 16 Iulie 08:59
Maia Sandu a avertizat CSM în legătură cu selectarea judecătorilor Curții Constituționale

Premierul Maia Sandu a venit cu un apel către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), solicitându-i să selecteze exclusiv persoane integre și necompromise în calitate de judecători ai Curții Constituționale.

Astfel, potrivit premierului,  instituția Curții Constituționale a fost compromisă într-un mod fără precedent și are nevoie de o reabilitare în fața cetățenilor, a societății și a partenerilor externi. „Persoanele care se fac vinovate de numeroase condamnări la CtEDO, care au executat nestingherit comenzile politice ale fostului regim, care au emis acte ilegale sau care nu își pot justifica averile, nu pot nicidecum reface încrederea în Curtea Constituțională”, a afirmat Maia Sandu. 

Astfel, premierul susține că dacă CSM-ul nu va ține cont de criteriile de integritate și profesionalism în cazul selectării judecătorilor Curții Constituționale, va trebui să fie inițiat imediat procesul de curățare externă a acestuia și a sistemului judecătoresc. „Pentru că, într-o asemenea situație, va fi clar pentru toată lumea că CSM-ul și sistemul judecătoresc nu sunt în stare să se curățe din interior”, a mai spus Maia Sandu. 

Menționăm că și ministrul Justiției, Olesea Stamate, a declarat, ieri că este extrem de important ca judecătorii desemnați de CSM la Curtea Constituțională să fie integri, profesionisti și cu o reputație ireproșabilă. 

CSM se întrunește la această oră în ședință, iar unul din subiecte de pe ordinea de zi este desemnarea a doi judecători la Curtea Constituțională. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chişinău
22,62 °C
cer senin
Umiditate:56 %
Vint:0,5 m/s
Tue
24 °C
Wed
23 °C
Thu
22 °C
Fri
20 °C
Sat
20 °C

Curs oficial BNM 26 August 2019

MDL RATĂ TREND
EUR 19.7985 -0.0000
USD 17.8856 -0.0000
RON 4.1887 -0.0000
UAH 0.7156 -0.0000
RUB 0.2723 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău