Maia Sandu a anunțat lansarea Programului „Satul european expres”

  • 25 Aprilie 2023 09:48
Maia Sandu a anunțat lansarea Programului „Satul european expres”

Primele 100 de proiecte din cele selectate în cadrul Programului național „Satul european”, au fost finalizate, beneficiari ai acestora fiind aproape 100 de mii  de oameni. Despre aceasta a anunțat astăzi, 25 aprilie, în cadrul unui briefing, președinta Maia Sandu, precizând că peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar în jur de 34 mii se bucură de iluminat public. Șefa statului a anunțat și un nou program „Satul european expres”, care să permită implementarea de proiecte în cel mult șase luni, transmite Radio Chișinău.

Apă potabilă în casă, canalizare, drumuri europene, grădinițe și spitale moderne, aceasta înseamnă Moldova europeană, a spus președinta Maia Sandu. Ea a subliniat că aproape 100 de mii de oameni se bucură, zi de zi, ca urmare a implementării primelor 100 de proiecte în cadrul programului național lansat în martie anul trecut. Potrivit Maiei Sandu, „Satul European” înseamnă schimbări concrete care îmbunătățesc viața cetățenilor:

„Peste 20 de mii de oameni au obținut acces la apă potabilă, iar în jur de 34 mii se bucură de iluminat public. Au fost renovate sau dotate 14 grădinițe în doar un an pentru aproape 3.000 de copii din sate și orașe. Am modernizat 9 gimnazii și 3 licee. Au fost renovate și modernizate 18 centre culturale. Au fost construite 9 terenuri de joacă, 3 terenuri sportive și un parc public, pentru ca tinerii să-și petreacă timpul liber într-un mod sănătos. Toate aceste proiecte reprezintă mai mult decât simple cifre - kilometri de rețele, metri pătrați de acoperiș sau număr de becuri. Ele înseamnă, de fapt, localități și oameni care au parte de condiții mai bune de trai”, a declarat Maia Sandu.

Totodată, șefa statului a anunțat un nou concurs de proiecte - „Satul european expres”. Noul program național trebuie să permită localităților să implementeze proiecte rapide cu termen de finalizare de maximum 6 luni și să rezolve necesitățile urgente ale localităților:

„În toate vizitele și discuțiile în raioane, oamenii îmi vorbesc despre necesități imediate de îmbunătățire a infrastructurii, care ar putea fi făcute în regim expres și cu mai puține resurse financiare decât proiectele de anvergură. Am solicitat Guvernului, ca în perioada imediat următoare, să deschidă apelul pentru un nou concurs de proiecte - „Satul european expres”, care să îndeplinească următoarele condiții: să permită localităților să implementeze proiecte rapide, cu termen de finalizare de maximum 6 luni, și să rezolve necesități urgente în satele noastre. De asemenea, să fie simplificată procedura de înscriere a proiectelor în concurs. Prin crearea Programului Național „Satul European” și lansarea programului „Satul european expres”, vom contribui la construirea Moldovei europene. Vom construi Europa aici, în Moldova”, a spus Maia Sandu.

 „Satul European” a fost lansat la inițiativa președintei Maia Sandu în martie 2022. Până acum, în cadrul programului național au fost depuse la concurs 724 de dosare cu un buget total de 2,8 miliarde de lei, fiind selectate 492 de proiecte cu o valoare de circa două miliarde de lei.

Banii sunt alocați din Fondul Național pentru Dezvoltarea Regională și Locală - principala sursă de finanțare a programelor de dezvoltare regională și locală. Prin intermediul Fondului sunt finanțate proiecte, precum: alimentarea cu apă și canalizare, termoizolarea clădirilor, creșterea atractivității turistice și dezvoltarea infrastructurii economice.


 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău