Maia Sandu a anunțat că va lansa o inițiativă legislativă în vederea creării unui centru national de combatere a dezinformării / „Patriot” - va lupta cu propaganda rusă
-
29 Mai 2023 09:33
Președinta Maia Sandu a anunțat astăzi, 29 mai, o inițiativă legislativă privind crearea unui centru național de combatere a propagandei și dezinformării, alimentate de către Federația Rusă. Centrul se va numi generic „Patriot”, iar scopul acestuia este de a combate dezinformarea și propaganda rusă și de a transmite informații veridice despre ceea ce se întâmplă în țară, a spus Maia Sandu în cadrul unui briefing, scrie Radio Chișinău.
Președinta Maia Sandu a declarat că minciunile difuzate la posturile de televiziune și pe internet au devenit cea mai periculoasă armă folosită împotriva Republicii Moldova de către Federația Rusă și în acest context este nevoie de măsuri concrete.
Șefa statului a anunțat că a lansat inițiativa de creare a Centrului național de apărare informațională și de combatere a dezinformării intitulat „Patriot”. Centrul va avea ca obiectiv să combată dezinformarea și propaganda rusă și să transmită informații veridice despre ceea ce se întâmplă în țară. De asemenea, Centrul „Patriot” urmează să identifice, să evalueze și să combată dezinformarea pentru eliminarea riscurilor generate de amenințările hibride și de dezinformare asupra securității naționale, a precizat Maia Sandu.
„Cel mai bun antidot împotriva războiului informațional este asigurarea informării obiective și corecte. Oamenii trebuie să aibă acces la faptele reale, la informație adevărată, fără manipulare. Voi propune Parlamentului spre adoptare constituirea Centrului național de apărare informațională și combatere a propagandei, denumit simbolic - PATRIOT. Centrul Patriot va avea misiunea de a coordona și implementa politica statului în domeniul securității informaționale și de a asigura comunicarea strategică în vederea identificării, prevenirii și combaterii dezinformării la nivel național. Rep. Moldova are nevoie de o instituție care să asigure combaterea propagandei, informarea obiectivă a oamenilor, dezvoltarea rezilienței informaționale a cetățenilor și apărarea securității informaționale”, a declarat Maia Sandu.
Directorul executiv al Asociației Presei Independente, Petru Macovei a declarat pentru Radio Chișinău că această inițiativă chiar este întârziată, pentru că suntem la un an și jumătate de la începutul războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei care este însoțit de un val fără precedent de dezinformări care face victime și în rândul locuitorilor din Rep. Moldova:
„Considerăm că este absolut necesar să fie sporită reziliența cetățenilor în general a Rep. Moldova, dar în special reziliența instituțiilor publice în combaterea dezinformării. Pentru a face statul Rep. Moldova mai rezilient împotriva dezinformării este nevoie de o asemenea instituție publică. Probabil că rezultatele acesteia se vor vedea pe un termen mediu și lung. Trebuie să existe suficient de multe investiții din partea statului în dezvoltarea componentelor de IT împotriva dezinformării. Sper să existe modificări legislative care să permită să fie trași la răspundere acele persoane care distribuie falsuri, să fie sancționate astfel încât altă dată să se gândească de o sută de ori înainte să distribuie un mesaj”, a spus Petru Macovei.
Președinta Maia Sandu a anunțat că până la finalul lunii iunie proiectul de lege va fi transmis în Parlament.