Maia Sandu: „Integrarea europeană o să ne ajute, sper eu, foarte curând, să scoatem hotarul de la Prut”

  • 22 Noiembrie 2023 12:40
Maia Sandu: „Integrarea europeană o să ne ajute, sper eu, foarte curând, să scoatem hotarul de la Prut”

Pentru Rep. Moldova integrarea europeană înseamnă siguranță, în contextul în care Federația Rusă continuă să fie o sursă de pericol și de instabilitate în regiune, susține președinta Maia Sandu, într-un interviu pentru TVR Info. Șefa statului susține că accederea Rep. Moldova în familia europeană o să ajute și la scoaterea hotarului de la Prut, transmite Radio Chișinău.

Președinta Maia Sandu s-a referit la amenințările de securitate, imixtiunile în trebuirile interne ale Rep. Moldova, șantajul și planul eșuat al Moscovei de a da jos guvernarea pro-europeană de la Chișinău. Președinta a subliniat că doar prin rezistența ucrainenilor și sprijinul României și al celorlalți parteneri externi, Rep. Moldova a rezistat în fața atacurilor Rusiei.

Maia Sandu a subliniat că integrarea europeană este calea de salvare a Rep. Moldova.

„Pentru noi, integrarea europeană înseamnă siguranță, înseamnă să punem Moldova la adăpost, dacă vreți, în contextul regional complicat și care va rămâne complicat, pentru că chiar dacă Ucraina ar câștiga mâine războiul și îmi doresc foarte mult ca acest lucru să se întâmple cât de curând posibil, Federația Rusă va rămâne în continuare o sursă de instabilitate pentru mulți ani înainte și asta înseamnă că Republica Moldova este în pericol atât timp cât Federația Rusă este o putere agresoare în regiune. De aceea, pentru noi cel mai important este să avem certitudinea că rămânem parte a lumii libere și să avem certitudinea că în Republica Moldova va fi pace”, a spus Maia Sandu.

Despre perspectiva unirii Rep. Moldova cu România, președinta Maia Sandu spune că aceasta depinde de votul cetățenilor din ambele state, dar a subliniat că integrarea europeană va duce la dispariția hotarului de la Prut: 

„Integrarea europeană este o cale clară pentru ca să dispară hotarul dintre Republica Moldova și România și, iată, pentru integrare europeană avem mai mult sprijin popular la moment decât pentru unire. Vorbesc pe subiectul, deci, susținerii din partea cetățenilor Republicii Moldova. Asta arată sondajele și noi mergem pe voința cetățenilor, dar, repet, integrarea europeană o să ne ajute, sper eu, foarte curând, să scoatem hotarul de la Prut”, a precizat Maia Sandu.

Șefa statului a subliniat nevoia de accelerare a proiectelor de interconectare dintre cele două maluri de Prut. Ea a mai spus că și-ar dori ca mai multe companii din România să investească în Republica Moldova, pentru interconectarea economică mai rapidă. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:78 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău