Maia Sadu, despre acuzațiile PD la adresa opoziției: „Frică animalică de a pierde puterea” și „nihilism juridic obraznic”
-
08 Decembrie 2018 09:50
Acuzațiile la adresa opoziției pro-europene, sub pretextul declanșării agitației electorale înainte de termen, fac dovada unui „nihilism juridic obraznic” din partea Partidului Democrat din Moldova (PDM), afirmă lidera Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu.
Mai mult, într-o postare pe Facebook, ea spune că „frica animalică a PD-ului de a pierde puterea în urma alegerilor parlamentare și instrumentele polițienești, anti-cetățenești și ridicole utilizate împotriva opoziției scot în vileag natura totalitară a acestui regim”.
Reacția sa vine după ce PDM a emis un comunicat de presă prin care sesizează instituțiile responsabile de organizarea alegerilor despre încălcări ale Codului Electoral, care ar fi fost comise de unele partide și organizații neguvernamentale
Potrivit PAS, încercarea PDM de a echivala agitația electorală cu o simplă informare a populației urmărește împiedicarea de facto a opoziției de a comunica cu cetățenii țării.
„Conceptul de „agitație electorală” este definit explicit în cadrul legislației electorale (art.1 din Codul Electoral) și nicio acțiune menționată în acest comunicat, întreprinsă de membrii și simpatizanții celor două partide, nu se circumscrie nici pe departe noțiunii de „agitație electorală”. Nici legislația națională, nici barem cea internațională nu interzice promovarea propriei imagini în afara campaniei electorale. Într-o democrație e firesc să ai site-uri proprii și să tipărești materiale de informare a populației. Însă PDM vrea să devină partid unic și să utilizeze toate instituțiile statului pentru a bloca orice tip de comunicare”, scrie Maia Sandu pe Facebook.
Ea mai spune că, din cele cinci exemple oferite de PDM, doar unul singur se referă la PSRM și, surpriză, niciunul la PDM, nemaivorbind de alte partide, „inclusiv conduse de pușcăriabili”.
„Asta în contextul în care, atât PSRM, cât și PDM merg prin sate cu saci de cartofi, mituind alegătorii și oferind pomeni electorale, lucru expres interzis în lege. Plahotniuc, hoțul principal din Republica Moldova, este atât de speriat, încât se face de râs”, mai spune lidera PAS.
PDM menționează într-un comunicat de presă că, în cazul alegerilor parlamentare, procesul de desemnare a candidaților începe cu 60 de zile înainte de ziua alegerilor și se termină cu 30 de zile înainte de ziua alegerilor. Până în prezent, CEC nu a înregistrat vreun bloc electoral și cu toate acestea, de câteva luni se desfășoară agitație electorală în favoarea blocului ACUM, afirmă partidul de la guvernare. Agitația electorală ar fi făcută de reprezentanți ai PAS și Platformei DA în numele acestui bloc inexistent din punct de vedere legal, conform unui denunț al PDM.