Mai mulți primari trag un puternic semnal de alarmă privind deșeurile

  • 02 August 2018 18:13
Mai mulți primari trag un puternic semnal de alarmă privind deșeurile

Problema deșeurilor este extrem de gravă în localitățile Republicii Moldova. Gunoaiele sunt depozitate peste tot, mai puțin în locurile autorizate, devenind astfel niște bombe cu efect întârziat. Spre regret, problemei i se acordă prea puțină atenție, iar la nivel local autoritățile au insuficiente pârghii pentru a schimba situația. Declarația aparține primarului de Bănești, raionul Telenești, Vasile Popovici.

În cadrul unei conferințe de presă la IPN, primarul a spus că, odată descompuse deșeurile, substanțele nocive pătrund în apele subterane, iar ulterior apa ajunge să fie consumată de oameni și animale. Primarul de Bănești, împreună cu alți trei colegi din comunele Verejeni, Ratuș și Chițcanii Vechi din raion, au aplicat la un proiect de cooperare descentralizată cu o organizație franceză de colectare a deșeurilor, Savoie Déchets.

Proiectul prevede o expertiză a situației deșeurilor și sensibilizarea populației privind importanța colectării conștiente a deșeurilor. Un stagiar propus de primăriile localităților implicate va fi selectat pentru a merge în Franța ca să vadă cum se gestionează deșeurile acolo. Totodată, în 2019 va fi construită o stație de compostare a deșeurilor biodegradabile, care va deservi cele patru localități.

Alexandru Tăburceanu, primarul localității Chițcanii Vechi, a menționat că este necesară promovarea culturii ecologice în rândul oamenilor, ca ei să nu arunce deșeurile la întâmplare. „Sperăm că în 2019 vor fi pași concreți și vom avea o colaborare strânsă în acest sens, pentru a face ceva bun pentru comunele noastre”, a spus primarul.

Ștefan Bîrcă, primar de Verejeni, spune că în localitatea sa s-a insistat să fie lichidate toate gunoiștile neautorizate și să rămână doar cea autorizată. Edilul spune că gestionarea deșeurilor la sate lasă de dorit din mai multe motive, inclusiv financiare. El a salutat crearea unei platforme de colectare, sortare și compostare a deșeurilor.

Tudor Țurcanu, primarul de Ratuș, a menționat că implementare proiectului va permite gestionarea, depozitarea și prelucrarea gunoiului care este depozitat de mai mulți ani, iar în consecință se va îmbunătăți sănătatea populației din zonă.

Pierre Tournier, directorul întreprinderii Savoie Deches, a explicat că la stația de compostare a deșeurilor vor fi prelucrate deșeurile biodegradabile iar restul deșeurilor precum sticla sau plasticul vor fi vândute. Pentru prima etapă s-au alocat 30 de mii de euro. Pentru anul viitor va fi votat un alt buget, în funcție de evoluția proiectului.

Proiectul este  implementat de Savoie Déchets, cu suportul Ambasadei Franței la Chișinău.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:54 %
Vint:3,09 m/s
Tue
19
Wed
14
Thu
14
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău