Mai mulți politicieni europeni cer ca Volodimir Zelenski și poporul ucrainean să primească Premiul Nobel pentru Pace în acest an

  • 18 Martie 2022 13:55
Mai mulți politicieni europeni cer ca Volodimir Zelenski și poporul ucrainean să primească Premiul Nobel pentru Pace în acest an

Mai mulți oameni politici din mai multe țări europene, inclusiv din România, au cerut într-o scrisoare deschisă ca președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, și poporului ucrainean să le fie decernat Premiul Nobel pentru Pace, transmite vineri EFE.

Semnatarii scrisorii, datată 11 martie, potrivit Euractiv, au solicitat Comitetului Nobel din Norvegia să prelungească până la 30 martie termenul pentru nominalizările la premiul din acest an, care s-a încheiat oficial la 31 ianuarie, invocând „evenimente istorice fără precedent", mai exact, războiul pornit de Rusia în Ucraina, scrie digi24.ro.

„Lumea este tulburată de imaginile războiului care sosesc din Ucraina. Milioane de familii trăiesc acum cu frică, locuințele și viețile lor sunt amenințate de bombardamente și de o armată invadatoare. Suntem martorii curajului oamenilor din Ucraina în fața acestui război declarat de Rusia”, se menționează în scrisoare.

„Ucrainenii curajoși luptă pentru a-și păstra democrația și dreptul la autoguvernare. De la curajul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, până la bărbatul cu lacrimi în ochi care își ia rămas bun de la familie pentru a lupta pentru țara sa, oamenii din toată Ucraina se ridică pentru a rezista forțelor autoritarismului. Cuvintele noastre de simpatie și sprijin cu greu pot face dreptate sacrificiilor pe care le fac pentru principiile drepturilor omului și păcii.

În prezent și în întreaga lume, oamenii care trăiesc în democrație își pun toți aceeași întrebare: Ce putem face pentru a sprijini poporul Ucrainei? Credem că acum este momentul să le arătăm poporului Ucrainei că lumea este de partea lor. Prin urmare, vă solicităm să luați în considerare redeschiderea și, totodată, extinderea procedurii de nominalizare pentru Premiul Nobel pentru Pace până la 31 martie 2022, pentru a permite nominalizarea președintelui Zelenski și a poporului Ucrainei la acest premiu.

Deși suntem conștienți că aceasta este o abatere de la procedura clasică, credem că această abatere este justificată de situația actuală fără precedent. Este datoria noastră democratică să luptăm în fața autoritarismului și să sprijinim un popor care luptă pentru democrație și dreptul său la autoguvernare”, se mai arată în scrisoare.

Scrisoarea a fost semnată până în prezent de 36 de oameni politici, majoritatea olandezi, dar pe ea figurează și politicieni din țări precum Regatul Unit, Germania, Suedia, Estonia, Bulgaria, România și Slovacia, notează EFE.

Documentul a fost semnat și de fostul premier eston Andrus Ansip și de fostul ministrul de externe olandez Bert Koenders, dar și de mai mulți eurodeputați, notează Agerpres.

Euractiv menționează că nu există precedent istoric de prelungire a termenelor de depunere a candidaturilor la Comitetul Nobel.

În 2021, premiul Nobel pentru Pace a fost câștigat de jurnaliștii Maria Ressa și Dmitri Muratov pentru „lupta lor curajoasă pentru apărarea libertății de exprimare în Filipine și Rusia”. Dmitri Muratov, în vârstă de 59 de ani, unul din fondatorii și redactor-șef al cotidianului Novaia Gazeta, „a apărat de decenii libertatea de exprimare în Rusia în condiții din ce în ce mai dificile”.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
20,52
Cer senin
Umiditate:48 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
8
Fri
8
Sat
7
Sun
4
Arhivă Radio Chișinău