Mai mulți miniștri de externe din UE doresc sancțiuni mai dure împotriva președintelui belarus Lukașenko

  • 27 August 2020 18:28
Mai mulți miniștri de externe din UE doresc sancțiuni mai dure împotriva președintelui belarus Lukașenko

Mai mulți miniștri de externe ai UE au insistat joi pentru pentru măsuri mai dure decât cele avute în vedere în prezent de către Uniunea Europeană împotriva președintelui belarus, Aleksandr Lukașenko, relatează dpa.

Poliția din Belarus a recurs la o reprimare violentă a protestelor, în cea mai mare parte pașnice, care au avut loc în urma alegerilor prezidențiale contestate de la începutul acestei luni, despre care autoritățile spun că au fost câștigate cu peste 80% din voturi.

Protestatarii, între care o mișcare de anvergură a muncitorilor din fabrici, susțin că alegerile au fost fraudate.

Lukașenko, în vârstă de 65 de ani, conduce Belarusul de mai bine de un sfert de secol. Manifestații împotriva lui au avut loc în fiecare zi, începând din 9 august.

Ministrul de externe lituanian, Linas Antanas Linkevicius, a declarat în cursul unei reuniuni la Berlin a miniștrilor de externe din UE că sancțiunile împotriva a aproximativ 15 până la 20 de persoane legate de frauda electorală sau represiunea din Belarus - după cum se crede că este planul actual - ar fi ''prea simbolice''.

Ministrul de externe al Letoniei, Edgars Rinkevics, a fost de acord cu omologul său lituanian, spunând că acest număr de sancțiuni nu va fi suficient și că propria sa țară elaborează o lista cu interdicții de călătorie care conține mai multe nume.

Ministrul de externe al Estoniei, Urmas Reinsalu, a declarat că în opinia sa Lukașenko însuși ar trebui să figureze pe lista sancțiunilor UE.

Aliatul Belarusului, Rusia are o rezervă de ofițeri pentru menținerea ordinii care sunt pregătiți să intre în țară pentru a opri protestele, a declarat președintele Vladimir Putin într-un interviu difuzat joi de televiziunea de stat.

Această forță va fi folosită numai dacă situația scapă de sub control ''dacă extremiștii, care se ascund în spatele sloganurilor politice, depășesc anumite limite și încep să jefuiască, să dea foc la mașini, case, bănci, încercând să obțină controlul asupra clădirilor administrative etc.'', a precizat Putin.

Forța de poliție rusă a fost constituită la cererea lui Lukașenko ca urmare a alianței strânse dintre Rusia și Belarusul vecin, a afirmat Putin. ''Sper că nu va fi nevoie să folosim această rezervă'', a adăugat el.

Lukașenko a acuzat joi Occidentul că poartă un ''război diplomatic'', în contextul în care principalii diplomați ai UE urmau să se reunească. El a acuzat puterile occidentale de faptul că încearcă să exploateze instabilitatea din Belarus pentru a-i anexa teritoriul.

''Ați văzut aceste afirmații că, dacă Belarusul se dezintegrează, atunci regiunea Grodno va merge la Polonia?'', a declarat Lukașenko în cadrul unei reuniuni cu responsabili la Minsk, potrivit unei transcrieri oficiale.

''Vorbesc deja despre asta deschis, așteptând și urmărind. Nu vor reuși'', a spus Lukașenko.

El a acuzat alianța militară occidentală NATO de mobilizare de forțe în apropierea frontierei cu Belarus în ultimele săptămâni. Polonia, care se învecinează cu regiunea Grodno din Belarus, este membru NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a negat în mod repetat acuzațiile aduse de Lukașenko. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
17,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:55 %
Vint:3,6 m/s
Wed
15
Thu
16
Fri
12
Sat
14
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău