Mai mulți localnici din Bălți au dat în judecată primăria pentru că a autorizat construcția monumentului Grănicerilor

  • 08 Noiembrie 2020 10:12
Mai mulți localnici din Bălți au dat în judecată primăria pentru că a autorizat construcția monumentului Grănicerilor

Mai mulți localnici din Bălți au dat în judecată primăria pentru că a autorizat construcția monumentului Grănicerilor, despre care zic că va dezbina și mai mult oamenii din oraș. Conflictul a izbucnit în urmă cu jumătate de an, când a fost instalată o piatră comemorativă în acel loc, iar autoritățile locale nu au reușit să găsească o soluție. Asociația care a venit cu ideea ridicării monumentului comemorativ spune că nu va renunța la acest proiect, se arată într-un material realizat de TVR MOLDOVA.

Potrivit sursei citate, oamenii care au apelat la instanța de judecată pentru a fi anulată autorizația de construcție, spun că Monumentul Grănicerilor nu va promova adevărata istorie.

„Republica Moldova, Basarabia, nu are generație de grăniceri și anume despre acea generație despre care în cadrul demersului depus Asociație, vizează perioada NKVD-istă, perioada stalinistă, când societatea băștinașă a Basarabiei a fost deportată în Siberii”, a spus SERGIU BURLACU, consilier municipal, Bălți.

„Au suferit zeci de mii de cetățeni, indiferent de naționalitate sau etnie. 01.21 01.38 Să înțeleagă că societate noastră nu are nevoie acum de dezbinare”, a spus MIHAI VERHOVESCHI, președinte, Asociația pentru Conservarea Patrimoniului Cultural, Bălți.

Monumentul urmează să fie ridicat în parcul Selecția, din Bălți. Persoanele nemulțumite susțin că autoritățile locale au permis construcția încălcând mai multe norme.

„Nu s-a realizat o condiție foarte importantă și anume realizarea concursului pentru instalarea operelor comemorative de război, pe care o cere expres legea cu privire la monumente și pietrele comemorative de război”, a spus VLADIMIR RUSU, localnic, Bălți.

Consilierul municipal Sergiu Burlacu spune că membrii asociației obștești au fost invitați la primărie pentru a discuta găsirea unui alt loc pentru monument, însă niciun reprezentat al organizației nu a venit la acea ședință. Președintele asociației are o altă versiune.

„Până în ziua de azi nu am primit nicio interpelare de la dumnealor. Măcar să vină să întrebe oameni buni ce vreți să faceți voi? Generațiile grănicerești însemnă că luăm istoria Republicii Moldova, luăm când a fost Stefan cel Mare, primul care a pus cetățile”, a spus OLEG FEDICO, președinte, Asociația Obștească "Asociația Grănicerilor".

Conflictul a izbucnit în luna iunie când a fost instalată o piatră comemorativă, a tuturor grănicerilor, în locul în care urmează să fie ridicat monumentul. Atunci, la Bălți, au fost organizatr mai multe acțiuni de protest. Deși autoritățile locale au promis că vor găsi alt loc pentru construcția acestui monument, nu s-au mai ținut de cuvânt.
 
 
Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
15,52
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:5,14 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău