Mai mulți copii s-au născut fără mâini într-o regiune din Franța. Expunerea la unele pesticide, una din cauzele suspecte

  • 09 Octombrie 2018 16:45
Mai mulți copii s-au născut fără mâini într-o regiune din Franța. Expunerea la unele pesticide, una din cauzele suspecte

Agenția de Sănătate Publică din Franța a publicat recent un raport în privința unei alerte privind un număr relativ mare de copii născuți într-o anumită regiune cu malformații grave - fără întregul braț sau fără extremitatea antebrațului. Acest caz ar putea deveni un adevărat scandal de sănătate publică.

Situația pare a fi gravă însă se pare că nu există suficiente resurse pentru investigarea minuțioasă a cauzelor care au putut să ducă la aceste malformațiile atât de severe.

Emmanuelle Amar este epidemiolog și director la o structură care identifică malformații în regiunea Rhône-Alpes. Ea a lansat alerta acum câțiva ani cu privire la o rată anormală a copiilor născuți fără brațe. Ea a spus pentru Le Parisien că totul a început în 2010 când un doctor a raportat la celula epidemiologică interregională din Ain două cazuri la copii nou-născuți fără mâini. Mamele copiilor au spus că au prieteni în situații similare.

Foarte repede numărul de cazuri a crescut la patru.

În 2012, s-a descoperit un al cincilea caz, în 2014, al 6-lea și al 7-lea. Rata malformațiilor a fost de 58 de ori mai mare decât cea normală în Ain. Conform medicului epidemiolog, această situație este fără precedent în Franța.

Celelalte cazuri s-au depistat în Bretania și Loire-Atlantique.

Cauza acestor malformații încă rămâne o enigmă.

Deocamdată s-a depistat doar un singurul lucru în comun. Toate femeile locuiesc într-o zonă rurală, lângă câmpurile de floarea-soarelui și porumb. Emmanuelle Amar insă spune că ceastă ipoteză rămâne să fie confirmată.

„Există o substanță folosită în agricultură care poate tăia brațul unui copil în burta unei mame? Nu știm. E o posibilitate? Este dificil de spus, dar trebuie să încercăm să înțelegem acest exces de cazuri și să continuăm ancheta”, se întreaba Emmanuelle Amar.

În total este, vorba despre 14 cazuri, însă medicul epidemiolog atenționează că ultimele 7 cazuri s-au înregistrat într-o perioadă foarte scurtă – 2009 și 2014, în timp ce primele cazuri au fost descoperite în perioada 2000 și 2014.

Toate femeile care au născut s-au aflat în șoc.

Totuși, Agenția de Sănătate Publică a considerat că nu există un „exces” de astfel de cazuri și că totul s-ar fi putut întâmpla pe fond genetic, lucru infirmat de Amar care spune că registrele de malformații în regiunea Rhône-Alpes arată că anterior astfel de vicii grave nu ar mai fi existat.

Se presupune că o sursă declanșatoare ar fi fost expunerea la unele pesticide, însă Agenția de Sănătate Publică recunoaște că nu știe cauza acestor malformații.

Acest tip de malformație reprezintă mai puțin de 150 de cazuri pe an în Franța. „Cauzele dovedite sau suspectate pot fi genetice, legate de constrângeri fizice sau de substanțe toxice. Pot fi implicați mai mulți factori”, se mai menționează în raportul Agenției de Sănătate Publică.

sursa: sanatateinfo.md

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău