Mai mulți consilieri municipali susțin inițiativa de a redenumi o stradă din Chișinău în strada Nicolae Dabija

  • 17 Martie 2021 09:07
Mai mulți consilieri municipali susțin inițiativa de a redenumi o stradă din Chișinău în strada Nicolae Dabija

Mai mulți consilieri municipali din cadrul mai multor fracțiuni, precum PAS, PPDA, PUN, PL și PDM susțin inițiativa Asociației „UNIREA-ODIP” de a redenumi o stradă din Chișinău în memoria regretatului academician și scriitor, Nicolae Dabija.

Potrivit Asocației, o parte din consilierii municipali au declarat că vor susține ideea de a redenumi strada Pușkin în strada Nicolae Dabija, în timp ce alții sunt de părere că ar fi oportună identificarea altei străzi, astfel încât inițiativa să fie susținută de toți consilierii municipali.

„Reprezintă elementarul bun-simț al efortului făcut de răposatul Nicolae Dabija pentru cultura națională. În afară de titulatura de academician, membru corespondent al Academiei de Științe a Moldovei, membru de onoare al Academiei Române, dânsul a fost profesor de istorie și de română. „Literatura și Arta”, în perioada deficitului de informație științifică, de istorie a românilor, a creat generații - generația independenței, cei care s-au născut atunci. El a stat la baza constituirii acestui stat - Republica Moldova. A promovat idealul Unirii, ideal pe care eu, personal, îl împărtășesc și sper foarte mult că cel puțin din lumea celor drepți, Dabija se va bucura. E o inițiativă minunată, ea se susține cu inima, nu cred că este nevoie de mare rațiune. Eu aș redenumi chiar și strada Pușkin, o arteră importantă, pe mărimea potențialului uman și al tezaurului și al valorii lăsate de Nicolae Dabija”, a declarat consilierul municipal din partea Partidului Democrat din Moldova, Veaceslav Nedelea. 

Și consilierii liberali au declarat că regretatul Nicolae Dabija merită să aibă o stradă denumită în memoria sa, întrucât academicianul a avut o contribuție deosebită la promovarea literaturii românești. 

„Este binevenită această inițiativă și o vom susține. Vineri avem biroul permanent înainte de ședința Consiliului Municipal, care va fi probabil săptămâna viitoare, și vom discuta inclusiv subiectul respectiv. Eu îl voi propune la biroul permanent. Este oportună redenumirea străzii Pușkin, noi iubim literatura rusă, o literatură foarte valoroasă, dar trebuie să avem grijă de literatura națională, care este nu mai puțin valoroasă”, a declarat președintele fracțiunii municipale Partidul Liberal, Ion Cebanu. 

„E o inițiativă frumoasă dedicată celui care a fost Nicolae Dabija. E puținul pe care putem să-l facem pentru toată dăruirea cu care a apărat cauza românească, felul de-a fi a lui ca om, pentru toate calitățile sale de bun patriot și apărător al graiului nostru, al neamului nostru și a tot ceea ce suntem noi astăzi. Suntem siguri că versurile lui Dabija vor rămâne și peste ani, pentru că și copilul meu de 6 ani știe „cât trăim pe-acest pământ, mai avem un lucru sfânt. Cu siguranță vom susține această inițiativă”, a declarat Veronica Herța, consilier municipal din partea PL.

La rândul său, președintele fracțiunii municipale Platforma DA, Andrei Năstase, a declarat că toți consilierii PPDA vor susține inițiativa de a denumi o stradă din Chișinău în cinstea academicianului Nicolae Dabija. 

„Este o inițiativă salutabilă. Eu, personal, o susțin, cu atât mai mult cu cât am finalizat acum un proiect privind redenumirea unei străzi în memoria medicilor care au decedat din cauza COVID-19. Presupun că și colegii mei vor susține ideea, dar vom avea joi o ședință la fracțiune și ne vom expune. Totuși, nu știu dacă anume strada Pușkin va putea fi redenumită, deoarece presupun că se vor opune colegii socialiști și riscăm să nu acumulăm numărul necesar de voturi. Trebuie să analizăm bine ce stradă să redenumim, însă desigur, optăm pentru o stradă la fel de mare și de importantă”, a declarat consilierul municipal din partea Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Iurie Tesa. 

„Cred că este o idee bună să denumim o stradă în numele regretatului scriitor Nicolae Dabija. Nu știu dacă trebuie neapărat strada Pușkin să o redenumim, putem să discutăm, dar cred că este o idee bună. Rămâne doar să identificăm o stradă anume și să facem acest lucru. Cred că acest lucru este binevenit”, a declarat Vasile Grădinaru, președintele fracțiunii municipale Partidul Acțiune și Solidaritate.

Reprezentațiii „UNIREA-ODIP” au vorbit și cu consilierul municipal din partea Partidului Unității Naționale, Corneliu Pântea, care a declarat, la rândul său, că va susține inițiativa. 

Amintim că marți, 16 martie, președintele Asociației „UNIREA-ODIP” a depus un demers la Primăria Chișinău și Consiliul Municipal Chișinău, prin care a cerut redenumirea unei străzi din Chișinău în strada Nicolae Dabija. 

„Din punctul nostru de vedere, ar fi oportună redenumirea străzii Pușkin din centrul capitalei în strada Nicolae Dabija, fiind una dintre arterele principale ale capitalei, care se intersectează cu străzi cu o conotație simbolică deosebită, precum str. 31 august 1989, str. București, str. Alexei Mateevici, str. M. Kogălniceanu, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt etc. Ținem să menționăm că respectăm cultura rusă și nu pretindem la neglijarea acesteia din repertoriul denumirilor de străzi din Chișinău, însă credem că maestrul Nicolae Dabija, al cărui rol în cultura națională a fost unul semnificativ, merită să aibă în centrul Chișinăului o stradă denumită în cinstea sa”, se arată în petiția înaintată de „UNIREA-ODIP”. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,24
Cer senin
Umiditate:38 %
Vint:4,63 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău